Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2024 14.01
Tiedote
Julkisen talouden suunnitelma.

Julkisen talouden suunnitelma kattaa valtion, hyvinvointialueet, kunnat sekä lakisääteiset työeläkelaitokset ja muut sosiaaliturvarahastot.

Valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta torstaina 25. huhtikuuta. Suunnitelman tarkoituksena on tukea päätöksentekoa julkisesta taloudesta ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Julkisen talouden suunnitelma ja sen sisältämä vakausohjelma on laadittu EU- ja kotimaisen finanssipoliittisen lainsäädännön mukaisesti. 

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on vakauttaa julkisen velan suhde bruttokansaintuotteeseen (bkt) ja kääntää se tämän vaalikauden jälkeen pysyvästi laskuun. Hallitus on sitoutunut pitämään julkisen talouden alijäämän tänä vuonna alle 3,5 prosentissa suhteessa bkt:hen.

Hallitusohjelma sisältää 6 miljardin euron toimet julkiset julkisen talouden vahvistamiseksi. Hallitus sopi 16. huhtikuuta uusista toimista, jotka vahvistavat julkista taloutta noin 3 miljardilla. Näin julkisen talouden alijäämä laskee ensi vuonna alle 3 prosenttiin suhteessa bkt:hen.

Suunnitelma sisältää kehyspäätöksen

Suunnitelmassa arvioidaan, että ensi vuonna valtion budjettitalouden

  • tulot ovat 76,9 miljardia euroa ilman nettolainanottoa (75,1 miljardia tänä vuonna, sisältää ensimmäisen lisätalousarvion)
  • menot ovat 87,6 miljardia euroa (88,1 miljardia)
  • alijäämä on 10,7 miljardia euroa (12,9 miljardia).

Suunnitelma sisältää valtiontalouden kehyspäätöksen. Ministeriöiden pitää laatia talousarvioehdotuksensa niin, että ne noudattavat julkisen talouden suunnitelman yhteydessä tehtyjä ratkaisuja.

Suunnitelma pohjautuu valtiovarainministeriön kansantalousosaston uusimpaan riippumattomaan talousennusteeseen.

Suomi toimittaa EU:lle vakausohjelman ja kansallisen uudistusohjelman

Julkisen talouden suunnitelma sisältää Suomen vakausohjelman ja vastaa EU:n vaatimukseen keskipitkän aikavälin budjettisuunnitelmasta. Samalla valtioneuvosto hyväksyi Suomen kansallisen uudistusohjelman.

Vakausohjelma ja kansallinen uudistusohjelma liittyvät talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon, ja Suomi toimittaa ne EU:lle. Suomi valmistelee ensimmäisen uuden EU-lainsäädännön mukaisen finanssipoliittis-rakenteellisen suunnitelmansa ensi syksynä.

Kehysriihen aineistoja julki

Valtiovarainministeriö julkisti samassa yhteydessä aineiston, jonka se oli toimittanut hallituspuolueiden kansanedustajien ja ministerien erityisavustajien ryhmälle ennen kehysriihtä. Niin sanottu Matias Marttisen ryhmä valmisteli hallituksen linjauksia kehysriihtä varten.

Lisätietoja:
Budjettipäällikkö Mika Niemelä, puh. 02955 30525, mika.niemela(at)gov.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Jussi Lindgren, puh. 050 576 4611, jussi.lindgren(at)gov.fi
EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson (vakausohjelma), puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)gov.fi
Finanssineuvos Susanna Ikonen (kansallinen uudistusohjelma), puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi