Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår ett godkännande av fördraget om fördjupat gränsöverskridande samarbete

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2006 11.53
Pressmeddelande -

Statsrådet föreslår att Finland ansluter sig till fördraget om ett fördjupat gränsöverskridande samarbete i säkerhetsfrågor dvs. det så kallade Prümfördraget. Syftet med fördraget, som har undertecknats av sju mellan- och sydeuropeiska länder, är framför allt att bekämpa terrorism, gränsöverskridande brottslighet och olaglig migration.

Statsrådet fattade i dag den 2 november beslut om innehållet i en proposition med förslag till godkännande av Prümfördraget och lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i fördraget samt vissa lagar som har samband med det. Avsikten är att republikens president avlåter propositionen till riksdagen. Ändringar föreslås i bland annat skjutvapenlagen, polislagen, strafflagen och utlänningslagen.

Prümfördraget anknyter till det samarbete som redan nu genomförs eller planeras inom Europeiska unionen enligt Haagprogrammet och det är öppet för alla medlemsstater.

Genom avtalet skapas bl.a. förutsättningar för att effektivisera informationsutbytet mellan de brottsbekämpande myndigheterna i de fördragsslutande staterna. Informationsutbyte enligt fördraget sker endast i fråga om de uppgifter som det är möjligt att lagra enligt gällande finsk lagstiftning.

Fördraget underlättar bl.a. jämförelse av DNA-uppgifter eftersom avsikten enligt fördraget är att genomföra det med hjälp av ett system med referensdatabaser. Referensuppgifterna innehåller endast DNA-profiler och beteckningar från den icke-kodifierande delen av DNA:t. De innehåller inte uppgifter som möjliggör en omedelbar identifiering av den aktuella personen.

Beträffande fingeravtryck har man stannat för automatisk jämförelse och användning av referensuppgifter. Med hjälp av systemet med referensuppgifter är det möjligt att så snabbt som möjligt sända begäran om uppgifter till den stat där uppgifterna finns. Utbyte av noggrannare uppgifter än referensuppgifter sker enligt de fördragsslutande staternas lagstiftning genom begäran om rättshjälp.

I fördraget behandlas också s.k. flygsäkerhetsvakter i flygplan. Varje fördragsslutande stat skall själv fatta ett nationellt beslut om användningen av flygsäkerhetsvakter, men de fördragsslutande parterna förbinder sig att på begäran ge varandras flygsäkerhetsvakter rätt till inresa i sitt land. Statsrådet föreslår att Finland inte i det här skedet planerar att börja använda flygsäkerhetsvakter i finländska flygplan.

Informationsutbyte i samband med idrottsevenemang och t.ex. Europeiska rådets möten skall genomföras så att den nationella lagstiftningen följs.Samma princip skall gälla personer som kan antas göra sig skyldiga till terroristbrott.

De viktigaste principerna och samarbetsformerna i Prümfördraget inverkar på förhandlingarna inom ramen för Europeiska unionen om genomförande av principen om tillgången till myndighetsinformation. Genom att ansluta sig kan Finland påverka utvecklandet av samarbetet.

Prümfördraget är ett fördrag mellan sju EU-medlemsstater (Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Österrike) om stärkt gränsöverskridande samarbete särskilt för att bekämpa terrorism, gränsöverskridande brottslighet och olaglig invandring. Fördraget undertecknades den 27 maj 2005.

Närmare information: överdirektör Antti Pelttari, tfn (09) 160 42290, polisdirektör Kimmo Hakonen, tfn (09) 160 42875 och polisöverinspektör Marja Kartila tfn (09) 160 42850