Hyppää sisältöön

Lagförslag om direktivet som gäller skydd för asylsökande på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2013 13.58
Nyhet

Inrikesministeriet har sänt på remiss ett utkast till regeringens proposition om skyddsgrundsdirektivet. I skyddsgrundsdirektivet fastställs det vem som kan få internationellt skydd i EU-länderna. I direktivet bestäms också om rättigheter och förmåner för dem som får internationellt skydd.

Projektet anknyter till lagstiftningshelheten om ett gemensamt europeiskt asylsystem och det har som mål att ändra lagstiftningen i Finland så att den motsvarar vissa omarbetade EU-rättsakter i anslutning till det gemensamma europeiska asylsystemet.

Målet med propositionen om skyddsgrundsdirektivet är att inom Europeiska unionen fastställa en enhetlig definition av statusen för dem som får skydd. Målet är dessutom en enhetlig status för flyktingar och personer som beviljats alternativt skydd samt ett enhetligt innehåll i det beviljade skyddet i enlighet med direktivet.

Bestämmelserna i den gällande utlänningslagen i Finland motsvarar redan i huvudsak direktivet. Det är dock nödvändigt att till vissa delar precisera utlänningslagen i enlighet med vad som anges i direktivet.

Propositionen som sänts på remiss och ytterligare information om projektet: http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/ovriga_lagberedningsprojekt/gemensamt_europeiskt_asylsystemet

Ytterligare information: Sanna Sutter, konsultativ tjänsteman, tfn 071 878 8633