Hyppää sisältöön

Förebyggandet av våldsam extremism måste fokusera i synnerhet på ungdomar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.4.2016 10.30
Pressmeddelande

Det bästa sättet att bekämpa våldsam radikalisering och extremism är genom förebyggande arbete. Att förebygga är alltid effektivare än att åtgärda konsekvenserna. Det nationella åtgärdsprogrammet för förebyggande av våldsam radikalisering och extremism 2016 godkändes i dag i ministerarbetsgruppen för den inre säkerheten och rättsvården. Programmets målgrupp är de grupper och individer som löper risk att radikaliseras.

- Målet är att försäkra sig om att det i hela Finland finns beredskap och stabila strukturer för att förebygga våldsam radikalisering och extremism. Man vill i synnerhet förstärka barns och ungdomars förmåga att identifiera och skydda sig mot våldsbejakande budskap och påverkan, säger utvecklingschef Tarja Mankkinen.

Målet är också att antalet personer som reser till konfliktområden från Finland börjar minska. Skyddspolisen känner till drygt 70 personer som har rest till konfliktområdet i Syrien - Irak för att delta i terroristorganisationers verksamhet eller stödjandet av dem. Det sammanlagda antalet personer som rest kan vara större än den officiella uppskattningen. Det faktiska antalet personer som rest är större men det finns inte en officiell uppskattning om detta.

Polisen och socialarbetarna har en central roll i det förebyggande arbetet

Förebyggande arbete utförs förutom av polisen också av lärare, socialarbetare, professionella inom hälsovården, ungdomsarbetare, organisationer och sammanslutningar. Familjer och ungdomar spelar en central roll när det gäller förebyggande av våldsam extremism och radikalisering.

Betydelsen av förebyggande av våldsam radikalisering och extremism har ökat sedan början av 2000-talet. Det räcker inte att man avslöjar, bekämpar och utreder våldsbrott eller terroristbrott, utan även förebyggande behövs. De fenomen och hot som rör våldsam extremism utvecklas och byter skepnad snabbt. Hoten är globala, och bekämpningen av dem kräver såväl nationellt och lokalt arbete som internationellt samarbete.

Ett tryggt och trivsamt Finland målet också i fortsättningen

Med våldsam extremism avses att man använder, hotar med, uppmuntrar till eller rättfärdigar våld genom att motivera det ideologiskt. Våldsam radikalisering kan leda till att personen söker sig till våldsamma extremistiska grupper eller våldsam extremistisk verksamhet. I värsta fall kan våldsam radikalisering leda till terrordåd.

Det första nationella åtgärdsprogrammet för att förebygga våldsam extremism blev klart 2012. Nu har åtgärdsprogrammet uppdaterats genom att man tagit in åtgärder som svarar på nya utmaningar och förändringar i omgivningen. Programmet har beretts i brett samarbete mellan representanter för myndigheter, organisationer och sammanslutningar.

På nationell nivå samordnas förebyggandet av våldsam extremism av inrikesministeriet, och andra myndigheter svarar för åtgärderna och utvecklingen av dem inom sina ansvarsområden. Aktörernas gemensamma mål är att Finland också i fortsättningen ska vara ett tryggt och trivsamt land.

Förenta nationerna (FN) offentliggjorde ett åtgärdsprogram för förebyggande av våldsam radikalisering i januari 2016. Europeiska unionen (EU) har beslutat om ett program för att bekämpa radikalisering som leder till terrorism och våldsam extremism. Också Europarådet bekämpar våldsam radikalisering och extremism. De nordiska länderna undertecknade i januari 2015 ett avtal om samarbete för att förebygga våldsam extremism.

Mera information on bekämpandet av våldsam radikalisering (på finska)
www.intermin.fi/fi/turvallisuus/rikostorjunta/radikalisoituminen

Video: Varför är det viktig att bekämpa våldsam radikalisering (på finska)
youtu.be/aT4NmZTr0tU

Ytterligare information:
Tarja Mankkinen, utvecklingschef, tfn 0295 488 370.