Hyppää sisältöön

Rajaesteiden purkaminen ja digitalisoinnin edistäminen Suomen tavoitteita Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajuuskaudella

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.10.2015 20.54 | Julkaistu suomeksi 28.10.2015 klo 22.07
Tiedote 570/2015

Pääministeri Juha Sipilän vierailu Reykjavikissa alkoi Pohjoismaiden neuvoston 67. istunnolla tiistaina 27. lokakuuta. Istunnossa pääministeri Sipilä esitteli Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelman, jonka pääteemoina ovat vesi, luonto ja ihmiset. Suomi valmistautuu ottamaan vastaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden tulevalle vuodelle.

”Pohjoismainen yhteistyö on yksi Suomen ulkopolitiikan ja kansainvälisen yhteistyön peruspilareista. Muuttuvassa maailmassa ja haasteellisessa ympäristössä me Pohjoismaat olemme entistäkin vahvemmin yhteisö. Tavoitteenamme on vahva Pohjola vahvassa Euroopassa. Yhdessä toimien voimme vahvistaa oman alueemme turvallisuutta ja lisätä painoarvoamme kansainvälisen turvallisuuden edistämisessä”, pääministeri Sipilä sanoi.

Suomen konkreettisiin tavoitteisiin puheenjohtajuuskaudella kuuluvat rajaesteiden poistaminen, digitalisoinnin edistäminen ja Pohjoismaiden yhteisen painoarvon vahvistaminen Euroopan unionissa.

”Vapaa liikkuvuus on osa pohjoismaista identiteettiämme ja pohjoismaisten yhteiskuntien vahvuus. Rajaesteiden purkamisella edistetään muun muassa työvoiman liikkuvuutta ja työllistymistä, edistetään osaamisen vaihtoa ja vauhditetaan talouskasvua. Digitalisoinnin saralla on monia konkreettisia mahdollisuuksia Pohjoismaiden edelläkävijäroolin vahvistamiseksi”, Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä muistutti puheessaan, että Pohjoismaat ovat yksi maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista.

”Olen itse kannustanut Suomea ja suomalaisia rohkeaan ja uudistushenkiseen ajatteluun. Myös pohjoismainen yhteistyö tarvitsee uuden harppauksen. Tarvitsemme uusia ajattelutapoja ja toimintatapoja, jotka voivat lisätä mahdollisuuksiamme kehittää Pohjolaa sekä kotimarkkinana että lähtöalustana kansainväliselle kaupalle, investoinneille ja innovaatioille. Odotukseni pohjoismaiden yhteistyön kehittämisen suhteen ovat korkealla”, pääministeri totesi.  

Suomi on toiminut Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana edellisen kerran vuonna 2011. Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten virallinen yhteistyöelin. Se pyrkii yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin, joilla on selkeitä myönteisiä vaikutuksia maiden kansalaisille.

Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelma 2016

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867, valtioneuvoston kanslia ja pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Kari Kahiluoto, p. 0295 351 556, ulkoasiainministeriö