Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Esiselvitysryhmä ehdottaa Hornetin seuraajaksi monitoimihävittäjää

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2015 13.24
Tiedote
Hornetin korvaajaa selvittänyt työryhmä esittää, että Hornet-kaluston suorituskyky korvataan monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Monitoimihävittäjän suorituskykyä täydennetään ilmatorjunnan suorituskyvyillä. Tarve ja mahdollisuudet miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien ja muiden täydentävien suorituskykyjen hankkimiseksi tulee analysoida myöhemmin.

Monitoimihävittäjien suorituskyvyillä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön tai hyökkäyksen kohteeksi. Hävittäjäkaluston suorituskyky on välttämätön osa ilmapuolustusta sekä puolustusvoimien kykyä vaikuttaa tulenkäytöllä maalla ja merellä oleviin kohteisiin.

Hornet-kaluston suunniteltu elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Sen suorituskykyä ei voida korvata pelkästään ilmatorjunnalla tai miehittämättömillä ilma-aluksilla, koska molemmat järjestelmät kattaisivat vain osan Hornetin suorituskyvystä.

Hornet-kaluston suorituskykyjen korvaaminen on noin 15 vuoden projekti. Esiselvitystyöryhmän mukaan hanke pitää käynnistää viimeistään syksyllä 2015. Hankkeeseen liittyvät päätökset tieto- ja tarjouspyynnöistä pitää tehdä tällä vaalikaudella ja varsinainen hankintapäätös 2020-luvun alussa.

Työryhmä luovutti raporttinsa puolustusministerille 11.6.2015. Raportti on luettavissa puolustusministeriön sivuilla osoitteessa www.defmin.fi/esiselvitys

Lisätietoja antaa hankekoordinaattori Lauri Puranen puh. 0295 140403.
 
Sivun alkuun