Hyppää sisältöön

Suomi kartoittaa ongelmallista EU-sääntelyä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.6.2015 16.46
Tiedote 314/2015

Valtioneuvoston EU-sihteeristö käynnistää Suomen kannalta ongelmallisten EU-säädösten kartoituksen. Vastaava työ tehtiin vuoden 2013 lopulla. Ministeriöitä ja eri sidosryhmiä pyydetään käymään läpi voimassa olevia ja parhaillaan valmisteltavia EU-säädöksiä. Tarkoituksena on tunnistaa säädöksiä ja säädösehdotuksia, joiden nähdään olevan ongelmallisia erityisesti kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta.

Sekä Suomen hallitus että Euroopan komissio painottavat tarvetta kehittää EU-sääntelyä. Sääntely vaikuttaa keskeisesti muun muassa yritysten toimintaympäristöön. Liian raskas sääntely vaikeuttaa esimerkiksi pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa. Suomi on ajanut parempaa EU-sääntelyä jo pitkään.

-Vuonna 2013 teimme vastaavan kansallisen kartoituksen maamme kannalta hankalista säädöksistä ja säädösehdotuksista. Selvityksessä kävi ilmi, että joihinkin säädöksiin sisältyy ongelmallisia piirteitä, mutta esille ei noussut ainuttakaan säädöstä, joka olisi pitänyt kokonaisuudessaan kumota, kertoi EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen valtioneuvoston EU-sihteeristön ja Euroopan komission järjestämässä sääntelyä käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

-Komission on tärkeää tehdä laadukkaita vaikutusarviointeja kaikista merkittävistä käsittelyyn tulevista säädösehdotuksista. Myös neuvoston ja jäsenmaiden panos on tärkeä. Suomessa valtioneuvoston EU-sihteeristö on saanut taloudellisia lisäresursseja EU:n säädösehdotuksista tehtäviin kansallisiin vaikutusarviointeihin. Tämä luo edellytyksiä laadukkaalle kannanmuodostukselle ja entistä tehokkaammalle EU-vaikuttamiselle, kun Suomen erityistarpeet voidaan selvittää perusteellisemmin, Arvonen sanoi.

-Suomi haluaa edelleen keskittyä sääntelyn kehittämisessä kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Haluamme paitsi parempaa ja kevyempää sääntelyä myös vähemmän sääntelyä. Filosofi Montesquieuta lainaten: ”Tarpeettomat lait heikentävät niitä, jotka ovat välttämättömiä”, totesi Arvonen.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. 0295 160 320 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia. 

Sivun alkuun