Hyppää sisältöön

Amiodaronia sisältävän rytmihäiriölääkkeen saatavuus turvataan velvoitevarastojen avulla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2024 13.47
Tiedote
lakikirjat

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että laskimoon annosteltavan amiodaronia sisältävän lääkevalmisteen velvoitevarastot saavat alittaa velvoitevarastointilaissa säädetyn kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän. Näin turvataan lääkevalmisteen saatavuus.

Lääkkeellä hoidetaan vakavia sydämen rytmihäiriöitä tilanteissa, joissa muut hoidot eivät tehoa tai ne ovat vasta-aiheisia. Päätöksen mukaan velvoitevarastojen käyttö on kohdennettava potilaiden ja terveydenhuollon käyttöön Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä varmistetaan lääkkeen riittävyys haasteellisen saatavuustilanteen aikana.

Amiodaron Hameln -lääkevalmisteessa on havaittu tuotevirhe, jonka vuoksi yli puolet maahantuojan varastosta on asetettu myyntikieltoon ja merkittävä osa terveydenhuollon toimintayksiköissä olevista lääkevalmisteen varastoista vedetään pois markkinoilta. Alustavien tietojen perusteella seuraava erä lääkevalmistetta saadaan Suomeen tulevana kesän aikana. 

Päätös tulee voimaan 8.4.2024. Lääkkeiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lain mukaisella tasolla viimeistään 31.8.2024. 

Lisätietoa

erityisasiantuntija Elina Asola, p. 0295 163 437, etunimi.sukunimi(at)gov.fi