FI SV

EU:n valtiovarainministerit käsittelevät arvonlisäverotusta ja Kreikkaa

Valtiovarainministeriö 17.3.2017 15.08
Tiedote
EU:n valtiovarainministerit käsittelevät arvonlisäverotusta ja Kreikkaa
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat muun muassa sähköisten julkaisujen arvonlisäverotuksesta, kun Ecofin-neuvosto kokoontuu tiistaina 21. maaliskuuta. Euroryhmä käsittelee maanantaina Kreikan lainaohjelmaa. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio on ehdottanut, että jäsenmaille annettaisiin mahdollisuus alentaa sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. Neuvosto käy asiasta suuntaa antavan periaatekeskustelun. Suomi kannattaa komission ehdotusta.

Hallitus kannattaa mahdollisuutta alentaa sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa (uutinen 12.1.)

Suomi suhtautuu epäillen käännettyyn alv:hen

Ministerit käyvät suuntaa antavan periaatekeskustelun myös yleisestä käännetystä arvonlisäverovelvollisuudesta. Komissio on ehdottanut jäsenmaille mahdollisuutta ottaa tilapäisesti käyttöön malli, jossa arvonlisäveron tilittäisi myyjän sijaan ostaja.

Suomi suhtautuu ehdotukseen epäillen ja korostaa muita keinoja veropetosten vastaisessa taistelussa.

Maakohtaisten suositusten toimeenpanoa vertaillaan

Talouspolitiikan EU-ohjausjakso nousee esille, kun komissio esittelee vertailun maakohtaisten suositusten toimeenpanosta. Ministerit keskustelevat erityisesti liiketoimintaympäristöön liittyvien suositusten toimeenpanosta.

Lisäksi ministereitä informoidaan kokouksessa Euroopan puolustusrahaston valmistelusta sekä G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkiirien kokouksesta.

Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Kreikan väliarviosta ei odoteta vielä päätöksiä

Euroryhmä saa tilannekatsauksen Kreikan lainaohjelmasta. Kreikka voi saada uusia lainaeriä nykyisestä lainaohjelmastaan, kun euroryhmä on hyväksynyt ohjelman toisen väliarvion. Neuvotteluissa on edistytty, mutta tältä kokoukselta ei odoteta vielä päätöksiä asiasta.

Kreikan talouden toipumista on alkuvuonna varjostanut epävarmuus toisen väliarvion loppuunsaattamisesta. Epävarmuus on heijastunut reaalitalouteen ja hidastanut muun muassa investointeja. Julkinen talous on kehittynyt myönteisesti. Pankkien tilanne on vakaa, vaikka epävarmuus on lisääntynyt viime aikoina.

Ilman uusia lainaeriä Kreikan arvioidaan selviävän rahoitustarpeistaan heinäkuun lopulle asti.

Ministerit keskustelevat alustavista talousarviosuunnitelmista

Muita euroryhmän aiheita ovat valtionlainojen liikkeeseenlasku, vakaus- ja kasvusopimuksen toimeenpano, alustavien talousarviosuunnitelmien seuranta ja temaattinen keskustelu eläkkeistä.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi
Finanssineuvos Pekka Morén (Kreikka), puh 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.