Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät elpymis- ja palautumistukivälineen väliarviointia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.4.2024 9.52
Tiedote

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Luxemburgissa perjantaina 12. huhtikuuta ja euroryhmä torstaina 11. huhtikuuta.

Suomea edustavat kokouksissa alivaltiosihteeri Leena Mörttinen ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

Euroopan komissio julkisti 21. helmikuuta puoliväliarvioinnin elpymis- ja palautumistukivälineestä, joka on EU:n elpymisvälineen suurin ohjelma. Neuvoston on tarkoitus keskustella väliarviosta ja hyväksyä päätelmät aiheesta.

Suomi pitää arvioita tukivälineen taloudellisista vaikutuksista ennenaikaisina. Arviot eivät ole myöskään riittävän kattavia.

Suomi korostaa, että elpymisväline oli poikkeuksellinen ja kertaluonteinen ratkaisu. Suomi ei hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Lisäksi neuvosto keskustelee muun muassa siitä, miten Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa talouteen ja rahoitukseen EU:ssa ja jäsenvaltioissa. Komissio antaa tässä yhteydessä tilannepäivityksen Ukrainan tukivälineen toimeenpanosta.

Euroryhmä saa tilannekatsauksen digitaalisesta eurosta

Euroryhmän aiheita ovat

  • euron valuuttakurssin ja euroalueen inflaation kehitys: keskustelu osana Washingtonin kansainvälisten kokousten valmistelua
  • euroalueen kilpailukyky: keskustelu viennin kehityksestä ja maailmankaupan pirstoutumisen riskeistä
  • digitaalinen euro: tilannekatsaus hankkeen ja lainsäädännön käsittelyn etenemisestä.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka