Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna behandlar halvtidsöversynen av faciliteten för återhämtning och resiliens

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2024 9.52
Pressmeddelande

EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder fredagen den 12 april i Luxemburg och eurogruppen torsdagen den 11 april.

Finland representeras av understatssekreterare Leena Mörttinen och permanenta delegaten, ambassadören Markku Keinänen.

Europeiska kommissionen offentliggjorde den 21 februari en halvtidsöversyn av faciliteten för återhämtning och resiliens, som är det största programmet i EU:s återhämtningsinstrument. Rådet har för avsikt att diskutera halvtidsöversynen och anta slutsatser i frågan.

Finland anser att uppskattningarna av stödinstrumentets ekonomiska konsekvenser är förhastade. Bedömningarna är inte heller tillräckligt täckande.

Finland betonar att återhämtningsinstrumentet var en extraordinär lösning av engångsnatur. Finland godkänner inte att motsvarande arrangemang upprepas eller görs permanenta.

Rådet ska dessutom bland annat diskutera hur Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkar finansieringen i EU och i medlemsländerna. Kommissionen ger i detta sammanhang en lägesrapport om genomförandet av Ukrainafaciliteten.

Eurogruppen får en lägesrapport om den digitala euron

Temana för eurogruppen:

  • utvecklingen av eurons valutakurs och inflationen i euroområdet: diskussion som en del av förberedelserna inför de internationella mötena i Washington
  • euroområdets konkurrenskraft: diskussion om exportutvecklingen och riskerna för fragmentering av världshandeln
  • digitala euron: lägesrapport om hur projektet och behandlingen av lagstiftningen framskrider.

Mer information:

Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.

Finansmarknaderna Finanspolitiken