Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

OPEN YOUR MIND -tapahtuma Gloriassa 12.11.: Mitä nuoret Suomessa ajattelevat rasismista?

Sisäministeriö 11.11.2013 10.25
Uutinen

OPEN YOUR MIND -tapahtuma täyttää tiistaina 12.11. klo 16:30–20:00 Kulttuuriareena Glorian (Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki) musiikilla sekä lasten ja nuorten rasisminvastaisilla lyhytelokuvilla.

Nuorille suunnatussa ilmaistapahtumassa esiintyvät Anna Puu, Musta Barbaari, Daco Junior, Kevin Tandu, Tripple 2 ja The Hearing. Mukana menossa myös Tommy Lindgren (mm. DJBB ja RTBB & JS) ja stand up -koomikko Ali Jahangiri. (mm. Ali & Husu). Tapahtuman juontaa Renaz Ebrahimi. (Bassoradio). Esiintymällä tapahtumassa artistit antavat tukensa rasisminvastaiselle työlle.

Tapahtumassa nuorten näkemykset rasismista tuodaan esiin lyhytelokuvien muodossa. Rasisti on PAHISti! (Rasist, så TRIST!) -nettivideokilpailun voittajavideot palkitaan tapahtumassa. Kilpailuvideoilla 6-25-vuotiaat lapset ja nuoret tuovat esiin rasismin erilaisia ilmenemismuotoja. Videot käsittelevät muun muassa pelkoa kaikenlaista erilaisuutta kohtaan, rasismin arkipäiväistymistä, aikuisten puuttumisen korkeaa kynnystä rasismiin, työnsaannin vaikeuksia sekä viranomaisten asenteita. Eniten videoilla puhututtaa suomalaisten ystävien saaminen ja nuorten joskus hienovaraisetkin ja aikuisille näkymättömät tavat kiusata.

Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) ja Yhteiset Lapsemme ry muistuttavat, että erojen etsimisen sijaan tulisi puhua asioista, jotka yhdistävät kaikkia lapsia ja nuoria eri kieli-, kulttuuri- ja uskontotaustoista riippumatta. Kilpailuvideoilla tuodaan esiin halu löytää ystäviä ja tulla kuulluksi. Jokainen nuori haluaa turvallista arkea ja mahdollisuudet avoinna olevaan tulevaisuuteen. Nuorten videoiden keskeinen viesti niin nuorille kuin aikuisille on selkeä: tutustu ja pura ennakkoluulosi.

OPEN YOUR MIND -tapahtumassa neuvottelukunta ETNO:n julkistaa vuoden 2013 rasisminvastaiset hyvän tahdon lähettiläät. Nuoret lähettiläät toimivat esikuvina nuorille ja puhuvat julkisuudessa rasismia vastaan. Tunnettuja lähettiläitä ovat jo mm. muusikot Tommy Lindgren ja Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

OPEN YOUR MIND -tapahtumaa edeltää 12.11. klo 13-16 Gloriassa Yhteiset Lapsemme ry:n asiantuntijaseminaari "Kun kukaan ei kumminkaan välitä…" Kohti välittämisen ja puuttumisen kulttuuria. Yhteiset Lapsemme ry:n 25-vuotisjuhlavuoden seminaarissa pohditaan aikuisten vastuuta ja rohkeutta puuttua lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan rasismiin ja syrjintään.

Ketkä järjestävät?

OPEN YOUR MIND tapahtuman ja Rasisti on PAHISti -kilpailun järjestävät Yhteiset Lapsemme ry:n rasisminvastainen Ole rohkea ja reilu – uskalla välittää! -kampanja yhdessä Sisäasiainministeriön yhteydessä toimivan Etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno:n kanssa. Asiantuntijaseminaarin "Kun kukaan ei kumminkaan välitä…" Kohti välittämisen ja puuttumisen kulttuuria järjestää Yhteiset Lapsemme ry.

Keitä me olemme?

Yhteiset Lapsemme on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on edistää eri tavoin monikulttuuristen lasten hyvinvointia Suomessa. RAY:n rahoittama ”Ole rohkea ja reilu – uskalla välittää!” on valtakunnallinen rasisminvastainen kampanja, jossa tuodaan esiin lasten ja nuorten omia kokemuksia rasismista sekä kehitetään keinoja puuttua arjen rasismiin. Etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno on valtioneuvoston asettama laajapohjainen asiantuntijaelin, jonka tarkoituksena on kehittää vuorovaikutusta sekä avustaa ministeriöitä etnisesti yhdenvertaisen ja monimuotoisen yhteiskunnan kehittämisessä.

Lisätietoja Open Your Mind tapahtumasta ja Rasisti on PAHISti- videokilpailusta:

kampanjakoordinaattori / Yhteiset Lapsemme / Essi Lindberg / [email protected] / +35844 721 1254
Artistiyhteydenotot tilaisuudessa: Artistivastaava/ Yhteiset Lapsemme / Joonas Rentola/ +358 50 527 2342/[email protected]
tarkastaja / Etnisten suhteiden neuvottelukunta / Nina Suorsa / [email protected] / +358 50 396 0166

Lisätietoja juhlaseminaarista:

tiedottaja Irma Marttinen / Yhteiset Lapsemme / [email protected] / +35844 721 1254

Lisätietoja Etnon rasismin vastaisista hyvän tahdon lähettiläistä:

pääsihteeri / Etnisten suhteiden neuvottelukunta / Peter Kariuki / [email protected] / +358 50 399 9456
tarkastaja / Etnisten suhteiden neuvottelukunta / Nina Suorsa / [email protected] / +358 50 396 0166