Hyppää sisältöön

Lähes 90 prosenttia Microsoftilta irtisanotuista työntekijöistä löytänyt uuden uran – tuloksena myös lukuisia uusia teknologiayrityksiä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2018 8.31
Tiedote

Onnistuneet hankkeet, yhteistyö ja Euroopan globalisaatiorahaston tuki ovat tuottaneet hyvää tulosta Microsoftilta irtisanottujen uudelleensijoittumisessa työmarkkinoille.

Nopeaan uudelleen työllistymiseen tai muun urapolun löytämiseen tähdättiin viidellä eri tavalla: neuvontapalveluilla (TE-toimistot), toimivien yritysten digitalisoitumisella (Tekesin Digiboosti), uusien investointien houkuttelulla Suomeen (Invest in Finland) ja uusien yritysten synnyttämisellä sekä osaamisen ylläpitämisellä ja kehittämisellä (Polku-ohjelma ja Euroopan globalisaatiorahasto).

 – Nopean uudelleen työllistymisen tavoitteessa on onnistuttu hyvin. Erittäin vaikean lähtötilanteen jälkeen on tullut myös paljon positiivisia uutisia, kun kokeneet ammattilaiset ovat synnyttäneet Suomeen uusia it-yrityksiä, tehostaen näin digitalisaation etenemistä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Polku-ohjelmasta tukea yrittäjyyteen

Microsoft perusti vuonna 2015 Polku-ohjelman tukemaan työpaikkansa menettäneiden uudelleen työllistymistä ja yrittäjyyttä. Polku-ohjelmaan osallistuminen oli vapaaehtoista ja oli avoinna osallistujille yhdeksän kuukautta työvelvoitteen päättymisestä. Ohjelma tarjosi tukea 205:lle yritykselle ja kaikkiaan 11 prosenttia irtisanotuista ryhtyi yrittäjäksi. Irtisanotuista 55 prosenttia osallistui yhtiön ja TE-toimistojen yhteistyössä järjestämään muutoskoulutukseen.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että niin moni entinen kollegamme on työllistynyt Polku-ohjelman avulla. Ohjelma on saanut paljon kiitosta niin osallistujilta kuin ulkoisilta tahoilta, sanoo Microsoftin Polku-ohjelman johtaja Rilla Hiillos.

Euroopan globalisaatiorahaston tuella onnistumisia yli 80 prosentille mukanaolijoista

Irtisanottujen koulutuksen tukemisessa hyödynnettiin Euroopan globalisaatiorahaston rahoitusta. Suomi on ollut yksi ahkerimpia EGR-tuen hyödyntäjiä ja rahaston tukea on hyödynnetty jo kymmenessä hankkeessa.

Elokuussa 2017 runsaat 80 prosenttia EGR-hankkeiden edunsaajista oli työllistynyt tai koulutuksessa. Digiosaajien työllistymistä ja olemassa olevien yritysten digitalisoitumista tuettiin Digiboost-ohjelmalla.

 – Microsoft kantoi tilanteessa yhteiskuntavastuunsa hyvin. Microsoftin omat ja EGR-rahoitteiset toimenpiteet ovat täydentäneet toisiaan. Yhteistyö on sujunut joka suuntaan mallikkaasti, sanoo työministeri Jari Lindström.

Kesällä 2015 Microsoft ilmoitti laiteliiketoiminnan strategiamuutoksesta ja seuraavana vuonna Microsoft Mobile Oy:n toiminnan lopettamisesta. Työpaikkansa menetti yhteensä yli 3 000 henkilöä. Vähennykset kohdistuivat Tampereelle, Espooseen ja Saloon, mutta välillisesti vaikutukset koskivat koko Suomea. Hallituksen ja Microsoftin tavoitteena oli työpaikkansa menettäneiden henkilöiden nopea uudelleen työllistyminen.

Lue lisää

Tukea muutokseen – EGR-toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta koskeva arviointitutkimus

Lisätietoja:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, p. 050 340 2250
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 574 0236
Polku-ohjelman johtaja Rilla Hiillos, Microsoft, p. 0400 502 765
neuvotteleva virkamies Johanna Osenius, TEM, p. 029 506 4937