Hyppää sisältöön

Lausuntopyyntö
Hallituksen esitys Valtiokonttorista annetun lain muuttamisesta lausunnolle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2024 14.45
Tiedote
Lausunnolla, valtiovarainministeriö.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Valtiokonttorista annettuja ja eräitä siihen liittyviä lakeja. Esityksessä muun muassa muutettaisiin Valtiokonttorin tiedonsaantioikeuksia sekä siirrettäisiin julkisten hankintojen Hilma-järjestelmän operatiivinen vastuu valtiovarainministeriöltä Valtiokonttorille. Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja 13.6.2024 mennessä.  

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on parantaa julkisten palveluiden laatua, tehokkuutta ja saatavuutta hyödyntämällä digitalisaatiota ja teknologiaa aiempaa tehokkaammin.

Valtiokonttorin tehtävänä on tuottaa valtiolle keskitettynä palveluna muun muassa valtion velan- ja lainanhoitopalveluja sekä huolehtia valtion vahingonkorvausasioista. Hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi Valtiokonttorin tiedonsaantioikeuksiin ehdotetaan välttämättömiä muutoksia, joiden tavoitteena on tehostaa Valtiokonttorin ja muiden viranomaisten toimintaa sekä lisätä Valtiokonttorin asiakaslähtöisyyttä. 

Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi valtiokonttorista annettua lakia, lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, lakia vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, rikosvahinkolakia, lakia valtion virkamatkoilla sattuneiden vahinkojen korvaamisesta, tapaturmavirastosta annetun lain kumoamisesta annettua lakia ja lakia tulotietojärjestelmästä. 

Esityksessä ajantasaistetaan Valtiokonttorin tehtävät ja säädetään sen tiedonsaantioikeuksista sekä tehdään lakiin muita vähäisempiä korjauksia. Hallitus esittää julkisia hankintoja koskevien lakien muuttamista siten, että Valtiokonttorille säädetään tehtäväksi ylläpitää sähköistä julkisten hankintojen Hilma-järjestelmää. Lisäksi Valtiokonttorille ehdotetaan säädettäväksi myös sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen välitysverkoston toimintaan liittyvät tehtävät. 

Lait astuisivat voimaan 1.11.2024, lukuun ottamatta tulotietojärjestelmästä annetun lain, julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain sekä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain muutoksia, jotka tulisivat voimaan 1.1.2025. Sama koskee sähköisen hankintailmoitusjärjestelmän ylläpitotehtävää. 

Lisätiedot:

Jarmo Huotari, lainsäädäntöneuvos, jarmo.huotari(at)gov.fi, p. 02955 30418, 
Tero Meltti, finanssineuvos, tero.meltti(at)gov.fi, p. 02955 30770

Lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)