Hyppää sisältöön

Senaatti-konserni toteutti vuoden 2023 tavoitteensa hyvin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2024 11.01
Tiedote
Kuvituskuva.

Senaatti-konserniin kuuluvat Senaatti-kiinteistöt, sen tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöt ja 10 tytärosakeyhtiötä. Konsernin keskeisinä tavoitteina vuodelle 2023 olivat taloudellinen tuloksellisuus, yhteiskuntavastuullisuuden edistäminen sekä tilapalvelujen tuottaminen asiakkaiden toiminnan ja rakenteellisten muutosten tueksi. Valtioneuvosto vahvisti Senaatti-konsernin tilinpäätöksen 27. maaliskuuta ja katsoi, että Senaatti-konserni saavutti hyvin sille asetetut tavoitteet.

Liikelaitoskonsernin tulos koostui pääosin kiinteistöjen myynneistä ja vuokraustoiminnan tuotoista. Senaatti-konsernin liikevaihto oli 967,4 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 30,1 miljoonaa euroa. Tuloksesta merkittävä osa muodostui valtiolle tarpeettomien kiinteistöjen myynnistä. 

Senaatti-kiinteistöjen liikevaihto oli 611,0 miljoonaa ja tulos 57,3 miljoonaa euroa. Puolustuskiinteistöjen liikevaihto oli 360,5 miljoonaa ja tulos 3,4 miljoonaa euroa.

Valtion käytöstä poistuneita kiinteistöjä myytiin 63 kappaletta, ja kiinteistöjen myynnit olivat 79,2 miljoonaa euroa. Heikon markkinatilanteen vuoksi kiinteistökauppa jäi hieman tavoitteista. Valtioneuvosto velvoittaa, että Senaatti-kiinteistöt siirtää vuoden 2023 tuloksestaan 36 miljoonaa euroa valtion talousarvioon. Tavoite vuodelle 2023 oli 35 miljoonaa.

Yhteiskuntavastuu on Senaatin liiketoimintastrategian ytimessä 

Yhteiskuntavastuu on osa Senaatti-konsernille asetettuja palvelutavoitteita, ja vastuullisuus on sidottu kiinteä osaksi Senaatti-konsernin liiketoimintastrategiaa ja toimintasuunnitelmia. Konsernin vastuullisuustyön perustana toimiva yhteiskuntavastuupolitiikka päivitettiin vuoden 2023 alussa. Politiikan pääperiaatteet pysyivät ennallaan. 

Senaatti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteina ovat myös luonnon monimuotoisuuden tukeminen, hankintojen vastuullisuus sekä sosiaalinen vastuu. Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustuskiinteistöjen sertifioidut ympäristöjärjestelmät yhdistettiin konsernin yhteiseksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuujärjestelmäksi vuoden 2023 aikana.

Tavoitteet monipaikkaiseen työhön ja yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin siirtymiseksi  

Valtion yhteisten työympäristöjen toteuttamiseksi Senaatti-kiinteistöillä on käynnissä laaja strateginen hanke, jota toteutetaan tiiviissä yhteistyössä valtiovarainministeriön ja valtion virastojen kanssa. 

Senaatti-kiinteistöt tukee vuodelle 2022 päivitetyssä strategiassaan valtiokonsernin siirtymää monipaikkaiseen hybridityöhön ja osallistuu käyntiasioinnin yhteisten asiakaspalvelupisteiden toteuttamiseen. 

Ensimmäiset palvelu- ja toimitilaverkkohankkeen asiakaspalvelupisteet avautuivat vuonna 2023 Joensuussa, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Yhteisiä työympäristöjä valmistui vuonna 2023 Kuopioon, Vaasaan, Joensuuhun, Lahteen, Lappeenrantaan, Turkuun ja Poriin. 

Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on tuottaa seuranta valtion tilankäytöstä ja tilatehokkuuden kehittymisestä. Valtion toimitilastrategian mukainen tilatehokkuustavoite on keskimäärin 10 neliömetriä per henkilötyövuosi. Vuoden 2023 puoliväliin mennessä toimistotilojen tilankäytön tehokkuus parani edelleen (-2,5 %), ja keskimääräinen tilatehokkuus oli noin 15,7 m2 /htv.  Vuonna 2022 vastaava luku oli 17. 

Lisätietoja:
Finanssineuvos Tero Meltti, tero.meltti(at)gov.fi, puh. 0295 530 770

Senaatti-kiinteistöt: Toimintakertomus ja tilinpäätös
Valtioneuvoston päätös VM/2024/42 (vm.fi)