Hyppää sisältöön

Valtiovarainministerit keskustelevat digitaalisen talouden verotuksesta ja Kreikan tilanteesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2018 14.02
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa digitaalisen talouden verotusta, euroalueen sisä- ja ulkopuolisten maiden lähentymistä sekä Kreikan tilannetta Sofiassa 27.–28. huhtikuuta. Suomea edustaa euroryhmässä ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisessa kokouksessa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio esitti maaliskuussa 2018 digitaalisen talouden verotuksen uudistamista muun muassa digitaalisen kiinteän toimipaikan sekä tiettyjen digitaalisten palvelujen verotuksen osalta. Molemmissa ehdotuksissa verotusoikeutta syntyisi käyttäjän sijaintivaltioon. Komissio haluaa toimillaan vaikuttaa keskusteluun, jota aiheesta käydään globaalilla tasolla.

Suomi pitää keskustelua merkittävänä ja ajankohtaisena. On tärkeää varmistaa, että myös digitaalisen talouden kohdalla yritystoiminnasta maksetaan veroa siellä, missä arvo syntyy. Työtä tulee jatkaa globaalilla tasolla yhtenäisen ratkaisun saavuttamiseksi.

Epävirallisen kokouksen muita aiheita ovat euroalueen sisä- ja ulkopuolisten maiden lähentyminen, jäsenvaltioiden verohallintojen välisen yhteistyön parantaminen sekä talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen. Pääomamarkkinaunioni nousee keskusteluun, kun ministerit pohtivat muun muassa tarvittaisiinko markkinoille EU:n tasoinen pääomamarkkinavalvoja.

EMU:n kehittämisessä Suomen päätavoitteina ovat pankkiunionin loppuunsaattaminen ja pääomamarkkinaunionin edistäminen. Keskeistä on tehokas riskien hajauttaminen. 

Komission tiedote digitaalialan verotuksesta (21.3.)
Valtiovarainministerien yhteiskannanotto Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämisestä (uutinen 6.3.)

Euroryhmässä esillä pankkiunioni ja Kreikan tilanne

Euroryhmä käsittelee pankkiunionin euroaluetta koskevia näkökohtia. Kuultavana on Euroopan keskuspankin pankkivalvontaelimen (SSM) puheenjohtaja Danièle Nouy. Viimeaikaista toimintaansa esittelee myös EU:n kriisinratkaisuneuvosto (SRB).

Ryhmä käy myös temaattisen keskustelun kasvusta ja työllisyydestä liittyen palkkojen sopeutumiseen euroalueella sekä saa katsauksen Kreikan tilanteesta ja rahoitustukiohjelman viimeisen väliarvion etenemisestä. Tavoitteena on, että väliarviosta voitaisiin tehdä päätöksiä kesäkuun euroryhmässä.

Lisätietoa epävirallisesta ministerikokouksesta (puheenjohtajamaa Bulgarian sivut)
Lisätietoa euroryhmän kokouksesta (EU:n neuvoston sivut)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi ministerit kokoontuvat epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Talouspolitiikka Verotus
Sivun alkuun