Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Riikka Purra:
EU:n pitää vähentää virheitä budjetin toimeenpanossa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2024 14.51
Tiedote
Valtiovarainministeri Riikka Purra neuvoston kokouksessa.

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto päätti tiistaina 12. maaliskuuta suositella, että Euroopan parlamentti myöntää Euroopan komissiolle vastuuvapauden vuoden 2022 EU-budjetin toimeenpanosta. Suomi äänesti suositusta vastaan yhdessä neljän muun jäsenmaan kanssa.

Suomea edusti kokouksessa valtiovarainministeri Riikka Purra.

”Äänestimme ensimmäistä kertaa komission vastuuvapautta koskevaa suositusta vastaan. Virheiden määrä EU-budjetin toimeenpanossa on noussut liian suureksi. Komission pitää ryhtyä toimiin, jotta määrä kääntyy laskuun”, Purra sanoo.

Suosituksen hyväksymistä vastustivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Vastuuvapaudesta päättää Euroopan parlamentti.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastustulokset osoittavat, että virheiden määrä on kasvanut selvästi. Virheillä tarkoitetaan maksuja, jotka eivät ole olleet sääntöjen mukaisia. Tyypillisiä virheitä EU-rahoitteisissa toimissa ovat tukikelvottomat kustannukset, väärin lasketut henkilöstökulut ja julkisia hankintoja koskevien sääntöjen noudattamatta jättäminen. Virheiden määrää voidaan vähentää erityisesti tehostamalla valvontaa ja selkeyttämällä sääntöjä.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Toni Tiala, puh. 02955 30361, toni.tiala(at)gov.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Mikael Lith, puh. 02955 30334, mikael.lith(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Talouspolitiikka
Sivun alkuun