Hoppa till innehåll

Finansminister Riikka Purra:
EU måste minska felen i genomförandet av budgeten

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2024 14.51
Pressmeddelande
Finansminister Riikka Purra vid rådets möte.

Europeiska unionens råd för ekonomiska och finansiella frågor beslutade tisdagen den 12 mars att rekommendera att Europaparlamentet beviljar Europeiska kommissionen ansvarsfrihet för genomförandet av EU:s budget för 2022. Finland röstade mot rekommendationen tillsammans med fyra andra medlemsländer.

Finansminister Riikka Purra representerade Finland vid mötet.

”Vi röstade för första gången emot kommissionens rekommendation om ansvarsfrihet. Antalet fel i genomförandet av EU-budgeten har blivit för stort. Kommissionen måste vidta åtgärder för att minska på felen”, säger Purra.

Finland, Sverige, Danmark, Holland och Österrike motsatte sig godkännandet av rekommendationen. Europaparlamentet beslutar om ansvarsfriheten.

Revisionsrättens revisionsresultat visar att antalet fel har ökat betydligt. Med fel avses betalningar som inte har varit förenliga med reglerna. Typiska fel inom EU-finansieringen är icke stödberättigande kostnader, felaktigt beräknade personalkostnader och bristande efterlevnad av reglerna för offentlig upphandling. Antalet fel kan minskas framför allt genom effektivare kontroller och tydligare regler.

Ytterligare information:
Toni Tiala, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30361, toni.tiala(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofinrådet) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. Ekofinrådet omfattar EU-ländernas finansministrar.

Finanspolitiken
Tillbaka till toppen