Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Maltan kokouksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.2.2017 9.33
Tiedote 42/2017

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 1. helmikuuta Maltan epävirallisia päämieskokouksia sekä pankkipakettia.

Maltalla 3. helmikuuta järjestettävä EU:n epävirallinen päämieskokous käsittelee toimia keskisen Välimeren muuttoliikkeen hallitsemiseksi. EU pyrkii vähentämään lähtöön pakottavia tekijöitä, estämään ihmissalakuljetusta ja lisäämään yhteistyötä keskeisten lähtömaiden sekä kauttakulkumaiden kuten Libyan kanssa. Välimeren muuttoliikkeen painopiste on siirtynyt Turkista ja Kreikasta keskiselle Välimerelle, Libyasta Italiaan suuntautuvalle reitille.

Maltalla pidetään myös 27 EU-maan epävirallinen päämieskokous, joka käsittelee EU:n tulevaisuutta. Maaliskuussa, Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlan yhteydessä, on määrä esittää yhteinen näkemys unionin haasteista ja kehittämistarpeista.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös pankkiunionin syventämiseen liittyvää uudistuspakettia. Komission ehdotusten tavoitteena on vahvistaa pankkien häiriönsietokykyä ja tehostaa kriisinratkaisuvälineiden soveltamisedellytyksiä.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat seuraaviin neuvostoihin:

  • Ulkoasiainneuvosto 6.2.
  • Yleisten asioiden neuvosto 7.2.

Ulkoasiainneuvosto käsittelee Ukrainaa, Libyaa ja Egyptiä. Yleisten asioiden neuvoston tärkeimpänä aiheena on maaliskuun Eurooppa-neuvoston agendan käsittely.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia