Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo tapasi Ruotsin pääministerin Kristerssonin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.8.2023 19.18
Tiedote
Kuvassa kävelevät vierekkäin pääministeri Petteri Orpo ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.

Suomi ja Ruotsi sopivat tiivistävänsä yhteistyötään, kun pääministeri Petteri Orpo ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapasivat perjantaina 25.8. Pääministeri Orpo vieraili Ruotsissa pääministeri Kristerssonin vieraana ensimmäistä kertaa hallituksen nimittämisen jälkeen. Tilaisuus järjestettiin Ruotsin pääministerin kesäasunnossa Harpsundissa.

Pääministerit sopivat, että Suomen ja Ruotsin hallitukset tapaavat ensi vuoden aikana. Yhteiskokouksen tavoite on korostaa maiden läheisiä suhteita eri osa-alueilla ja tiivistää alueellista yhteistyötä. Kyseessä on toinen kerta, kun Suomen ja Ruotsin hallitusten ministerit tapaavat. Ensimmäisen kerran maiden hallitukset kokoontuivat yhdessä 14.5.2009 Hämeenlinnassa. Tilaisuus liittyi merkkivuoteen 1809.

”Suomen ja Ruotsin suhteet ovat yhä tärkeämmät nopeasti muuttuvassa maailmassa. Meillä on vuosisatojen mittainen yhteinen historia, arvomaailma ja kulttuuripohja. Pohjois-Euroopan ja erityisesti Itämeren alueen turvallisuuden edistäminen on molemmille maille äärimmäisen tärkeää. Jatkossa olemme yhä tiiviimmin yhteistyössä myös sotilasliitto Natossa”, pääministeri Orpo totesi tapaamisen jälkeen.

Pääministerit Orpo ja Kristersson toistivat keskustelujen jälkeen vahvan tukensa Ukrainalle. Molemmat pääministerit ovat tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin viikon sisällä. Pääministeri Orpo vieraili Ukrainassa aiemmin tällä viikolla.

Pääministerit keskustelivat Harpsundissa lisäksi Suomen ja Ruotsin kahdenvälisistä suhteista, puolustusyhteistyöstä, yleisestä turvallisuustilanteesta ja muut kansainväliset aiheet. Esille nousivat myös ajankohtaiset EU-asiat mukaan lukien metsät, kilpailukyky ja vihreä siirtymä.

Orpo on tavannut Ruotsin kollegansa aiemmin tänä kesänä myös pohjoismaiden pääministerien kokouksessa Islannissa ja Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, diplomaattiavustaja Marja Koskela p. 0295 16001, valtioneuvoston kanslia ja lehdistöneuvos Elna Nykänen Andersson, p. +46 708 439 997, Suomen Tukholman suurlähetystö.