Hyppää sisältöön

Finanssivalvonnan valvontamaksuihin ehdotetaan muutoksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2016 14.30
Tiedote

Asiantuntijatyöryhmä ehdottaa muutoksia Finanssivalvonnan valvontamaksuihin. Jos finanssialalle tulee rakennemuutoksia, valvontamaksut voivat nousta tuntuvasti.

Valvontamaksu on veronluonteinen maksu, jota Finanssivalvonta perii valvomiltaan yrityksiltä, esimerkiksi pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä. Valvontamaksu koostuu kiinteästä perusmaksusta, suhteellisesta maksusta tai näiden yhdistelmästä.

Työryhmä ehdottaa maksuihin seuraavia muutoksia:

  • Perusmaksu nousisi seitsemän prosenttia. Korotus vastaisi bruttokansantuotteen nousua vuosina 2008–2015, jolloin nykyinen laki on ollut voimassa.
  • Suhteellisen maksun kertoimet alenisivat viidellä prosentilla.

Muutosten perusteena on, että maksurasite on viime vuosina siirtynyt suhteellista maksua maksaville, kun taseet ja liikevaihto ovat kasvaneet.

Finanssivalvonta perii valvontamaksua myös ulkomaisilta luottolaitoksilta, joilla on sivuliike Suomessa. Työryhmä ehdottaa, että Euroopan talousalueella (ETA) toimiluvan saaneiden luottolaitosten Suomessa toimiville sivuliikkeille tulisi kolme eri maksuluokkaa, kun niitä on nykyisin vain yksi. Luokka määräytyisi sivuliikkeen toiminnan laajuuden ja merkittävyyden mukaan, jotta maksut vastaisivat valvontatyön määrää.

Rakennemuutos voi nostaa maksuja tuntuvasti

Viime vuonna lain mukainen maksujen enimmäismäärä oli 34 miljoonaa euroa. Finanssivalvonta kuitenkin määräsi valvontamaksut alennettuina, niin että maksuja perittiin yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Jos finanssialan rakenne säilyisi nykyisellään, työryhmän ehdotus mahdollistaisi enintään 33,2 miljoonan euron maksut. Finanssialalle on kuitenkin odotettavissa rakennemuutoksia, jotka voivat pienentää luottolaitosten yhteenlaskettua tasetta Suomessa ja siten myös valvontamaksujen yhteenlaskettua enimmäismäärää.

Työryhmän arvion mukaan mahdolliset rakennemuutokset ja muutokset toimijoiden taseissa tulevat johtamaan siihen, että yksittäisten toimijoiden valvontamaksut nousevat jopa noin 50 prosenttia nykyisestä.

Työryhmä arvioi, että jatkossa rahoitusala kattaisi noin kaksi kolmasosaa maksuista ja vakuutusala kolmasosan. Tämä vastaisi valvonnan työmäärän jakautumista.

Johtokuntaan muutoksia

Työryhmä ehdottaa Finanssivalvonnan hallintomalliin täsmennyksiä, esimerkiksi muutoksia johtokunnan toimintaan. Ehdotuksen mukaan Finanssivalvonnan johtokunnassa olisi vastedes viidestä kuuteen jäsentä, kun nykyisin määrä on viisi.

Ehdotukset lausuntokierrokselle

Työryhmä ehdottaa muutoksia lakiin Finanssivalvonnasta ja lakiin Finanssivalvonnan valvontamaksuista. Valtiovarainministeriö lähetti työryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle keskiviikkona 22. kesäkuuta. Lausuntoaika päättyy 19. elokuuta.

Ryhmässä oli edustajat valtiovarainministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Suomen Pankista ja Finanssivalvonnasta. Kaksi jäsentä jätti muistioon eriävän mielipiteen Finanssivalvonnan hallintomallista.

Työryhmän muistio

Tietoa valvontamaksuista (Finanssivalvonta)

Lisätietoja:

Työryhmän puheenjohtaja, finanssineuvos Pauli Kariniemi, puh. 02955 30210, pauli.kariniemi(at)vm.fi
Työryhmän sihteeri, neuvotteleva virkamies Miki Kuusinen, puh. 02955 30339, miki.kuusinen(at)vm.fi