Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys
Kevan valvonta siirretään valtiovarainministeriöstä Finanssivalvontaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2024 13.37
Tiedote

Työeläkelaitos Kevan valvonta siirretään valtiovarainministeriöltä kokonaan Finanssivalvonnan tehtäväksi. Samalla Finanssivalvonnan Kevaan kohdistuvia valvontavaltuuksia laajennetaan Finanssivalvonnan uutta valvontatehtävää vastaaviksi. Hallitus antoi esityksen lainmuutoksesta 23.5.2024.

Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja, joka vastaa kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion sekä evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin eläkeasioista. Jatkossa Kevan koko toiminta on Finanssivalvonnan suorittaman valvonnan alaista samalla tavoin kuin työeläkeyhtiöiden toiminta. 

Finanssivalvonnalle annetaan laajentuvaa valvontatehtävää varten sen tarvitsemat toimi- ja valvontavaltuudet. Myös Finanssivalvonnan valvontamaksuista annetussa laissa säädettyä Kevalta perittävää valvontamaksua korotetaan vastaamaan Finanssivalvonnan nykyistä laajempaa valvontatehtävää.

Valtiovarainministeriölle jää kuitenkin eräitä Kevan toimintaan liittyviä tehtäviä. Ministeriö muun muassa nimittää edelleen Kevan valtuutetut sekä huolehtii valtion, kirkon, Kelan ja Suomen Pankin henkilöstön eläkkeiden maksamiseen liittyvästä yhteistyöstä Kevan kanssa.

Kevan hallitukselle ja toimitusjohtajalle asetetut erityiset kelpoisuusvaatimukset ja toimintavelvoitteet muutetaan vastaamaan soveltuvin osin työeläkeyhtiöiden johdolle asetettuja vaatimuksia ja velvoitteita. Lisäksi lakimuutoksilla muun muassa mahdollistetaan sähköiset kokoukset Kevan valtuutettujen ja vaalivaliokunnan kokouksissa.

Lausuntokierroksen perusteella saadussa palautteessa lausunnonantajat kannattivat Kevan valvonnan siirtämistä kokonaan Finanssivalvonnan tehtäväksi. Myös muita ehdotettuja laki-muutoksia pidettiin perusteltuina ja tarkoituksenmukaisina. Lausuntopalaute huomioitiin jatkovalmistelussa.

Kevan valvonnan siirron ja muiden lakimuutosten on tarkoitus tulla  voimaan 1.1.2025.

Hankeikkuna

Lisätietoja:
hallitusneuvos Ville Koponen, p. 0295 530 504, ville.koponen(at)gov.fi

Hallintopolitiikka Hyvinvointialueet Kunta-asiat Ministeriö Valtio työnantajana