Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Tillsynen över Keva överförs från finansministeriet till Finansinspektionen

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.5.2024 13.37
Pressmeddelande

Tillsynen över arbetspensionsanstalten Keva överförs helt och hållet från finansministeriet till Finansinspektionen. Finansinspektionens tillsynsbefogenheter i fråga om Keva utvidgas samtidigt så att de motsvarar Finansinspektionens nya tillsynsuppgift. Regeringen lämnade en proposition om lagändringen torsdagen den 23 maj 2024.

Keva är Finlands största pensionsförsäkringsgivare och ansvarar för kommunernas, välfärdsområdenas och statens samt den evangelisk-lutherska kyrkans, FPA:s och Finlands Banks pensionsärenden. I fortsättningen ska Kevas hela verksamhet stå under Finansinspektionens tillsyn på samma sätt som arbetspensionsbolagens verksamhet. 

Finansinspektionen ges de befogenheter att vidta åtgärder och utöva tillsyn som den behöver för den utvidgade tillsynsuppgiften. Den tillsynsavgift som tas ut hos Keva enligt lagen om Finansinspektionens tillsynsavgifter höjs också så att den motsvarar Finansinspektionens utvidgade tillsynsuppgift.

Finansministeriet håller dock kvar vissa uppgifter i anslutning till Kevas verksamhet. Ministeriet utnämner fortfarande Kevas fullmäktigeledamöter och sköter samarbetet med Keva när det gäller utbetalningen av pensioner till statens, kyrkans, FPA:s och Finlands Banks personal.

De särskilda behörighetsvillkor och verksamhetsskyldigheter som ställs på Kevas styrelse och verkställande direktör ändras så att de i tillämpliga delar motsvarar de krav och skyldigheter som ställs på ledningen för arbetspensionsbolagen. Genom lagändringarna möjliggörs dessutom bland annat elektroniska sammanträden vid Kevas fullmäktiges och valutskottets sammanträden.

Remissinstanserna understödde i remissyttrandena att tillsynen över Keva helt och hållet överförs till Finansinspektionen. De andra föreslagna lagändringarna ansågs också motiverade och ändamålsenliga. Remissvaren beaktades vid den fortsatta beredningen.

Överföringen av tillsynen över Keva och andra lagändringar avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Statsrådets projektportal

Mer information: 
Ville Koponen, regeringsråd, tfn 0295 530 504, ville.koponen(at)gov.fi

Förvaltningspolitiken Hyvinvointialueet Kommunärenden Ministeriet Staten som arbetsgivare