Hyppää sisältöön

Asetus selkiyttää opiskeluterveydenhuollon vastuita ja neuvolatoiminnan suunnittelua

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 15.36
Tiedote

Neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta annetulle asetukselle on tehty tarkentava päivitys. Opiskelijoiden terveydenhuollon vastuut ja oikeudet selkiytyvät. Alueellinen neuvolasuunnitelma ja opiskeluhuoltosuunnitelma korvaavat kunnalliset toimintasuunnitelmat. 

Päivitetty valtioneuvoston asetus korostaa aiempaa selkeämmin äitiys- ja lastenneuvolan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelujen tarvelähtöisyyttä. Asetuksessa on myös aiempaa selkeämmin kuvattu opiskeluterveydenhuollon vastuut, palvelujen sisältö sekä opiskelijoiden oikeudet palveluihin. Palveluiden sisällöt eivät ole muuttuneet. Opiskelijoiden on entistä helpompi seurata omien oikeuksiensa toteutumista. Seksuaali- ja lisääntymisterveysneuvonnassa tulee jatkossa edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyden lisäksi yksilön hedelmällisyystietoisuutta, ja siihen tulee sisällyttää seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuus. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen siirtyessä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle luovutaan kuntien velvoitteesta laatia yhtenäinen toimintaohjelma neuvolatoiminnalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevälle suun terveydenhuollolle. Jatkossa hyvinvointialueet laativat alueellisen neuvolasuunnitelman sekä alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman. Ne liitetään osaksi lastensuojelulain mukaista alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa.

Päivityksen myötä asetus huomioi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen sekä ammatillisen koulutuksen uudistuksen ja oppivelvollisuuden laajenemisen tuomat muutokset. Asetusehdotuksesta pyydettiin lausuntoja kesällä 2021 ja uudelleen 25.10. – 21.11.2022 välisenä aikana.

Valtioneuvosto päätti neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 20.12.2022. Päivitetty asetus tulee voimaan 1.1.2023.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Pia Suvivuo  (neuvolat ja seksuaaliterveys)
Neuvotteleva virkamies Arja Ruponen (opiskeluterveydenhuolto ja alueelliset suunnitelmat)
Lakimies Titta Honkala (28.12. alkaen)
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]