Hyppää sisältöön

Elintarvikemarkkinalain muutosesitys vahvistaa valtuutetun tiedonsaantioikeuksia ja täsmentää maksukieltoja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2024 13.42
Tiedote

Pääministeri Orpon hallitus esittää eduskunnalle elintarvikemarkkinalain muutoksia. Muutokset parantavat alkutuottajan asemaa ja edistävät oikeudenmukaista elintarvikeketjua. Lakimuutosesitys vahvistaa elintarvikemarkkinavaltuutetun tiedonsaantioikeuksia ja täsmentää säännöksiä tilausten peruuttamisesta ja tiettyjen maksujen kielloista.

Lakimuutosesitys vahvistaa elintarvikemarkkinavaltuutetun tiedonsaantioikeuksia. Tämä tarkoittaa, että valtuutetulla on laajemmat oikeudet saada elintarvikeketjun toimijoilta tietoja, jotka liittyvät elintarvikemarkkinoiden toimivuuden parantamiseen, seuraamiseen, hyvien liiketapojen vastaisten käytäntöjen estämiseen ja markkinaolosuhteiden selvittämiseen. Tiedonsaantioikeuksia laajennetaan kattamaan myös julkisia hankintoja tekevät yksiköt. Lisäksi valtuutetun ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemää viranomais- ja tietoanalyysiyhteistyötä pyritään tiivistämään.

Lakimuutoksessa ehdotetaan lisäksi täsmennyksiä, joiden tarve on noussut esiin elintarvikemarkkinalain täytäntöönpanon yhteydessä. Nämä liittyvät ensisijaisesti toimitusten peruuttamiseen ja tiettyjen maksujen kieltoa koskevien säännösten tarkentamiseen. 

-    Elintarvikemarkkinalaki on keskeinen työkalu markkinoiden toimivuuden ja ruuantuottajien aseman vahvistamisessa osana hallitusohjelman mukaista Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuutta. Haluamme varmistaa, että elintarvikemarkkinavaltuutetulla on riittävät työkalut tehtävänsä hoitamiseen tehokkaalla tavalla, sanoo ministeri Sari Essayah.

Elintarvikemarkkinalainsäädännön muutostarpeita arvioidaan laajemmin kuluvalla hallituskaudella. Esitetyt muutosehdotukset kuuluvat lainsäädäntöhankkeen ensimmäiseen vaiheeseen. Toinen vaihe on valmistelussa.

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt selvityksiä, jotka koskevat elintarvikealan tukkukaupan toimintaa sekä elintarvikemarkkinoiden tehokkuutta ja kilpailuolosuhteita. Lisäksi ministeriö on nimennyt työryhmän kehittämään elintarvikeketjun tilastointia, jotta saataisiin parempi, ajantasaisempi ja avoimempi tilannekuva elintarvikemarkkinoista.

Lisätietoja: 

Hallitussihteeri Ilona Rauhanen, p. 0295 162 134
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila, iina.mattila(a)gov.fi