Metsäkanalintujen metsästysajat päätetty - metson ja teeren talvimetsästys sallitaan laajemmalla alueella
Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt metsäkanalintujen metsästysajat 10.9. alkavalle metsästyskaudelle. Kesällä tehdyt Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskennat osoittavat, että metson ja teeren kannat ovat pitkällä aikavälillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kääntyneet kasvuun varsinkin Pohjois-Suomessa. Kuluvana kesänä pesinnät onnistuivat pääsääntöisesti hyvin kautta maan.
Suomessa otettiin vuonna 2011 käyttöön ainutlaatuinen järjestelmä, jossa metsästysajat säädetään kannanvaihteluiden mukaan kestävälle tasolle heinä-elokuun vaihteen kattavien riistakolmiolaskentojen ajantasaisen kantatiedon perusteella tuoreeltaan vielä ennen syksyn metsästyskauden alkua. Riistakolmioiden laskijat ovat jälleen heinä-elokuun vaihteessa urakoineet mittavat yhteensä 1025 riistakolmion laskennat, eli laskeneet kanalinnut yli 12 000 kilometrin pituudelta laskentalinjaa.
- Riistakolmiolaskijat ovat jälleen tehneet mittavan talkootyön, jonka avulla metsästystä voidaan säädellä tarkasti ja ajantasaisesti. Suuri kiitos tästä kuuluu kaikille vapaaehtoisille riistalaskijoille, kiittää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Metson ja teeren kannat ovat Pohjois-Suomessa monin paikoin edelleen keskimääräistä korkeammalla tasolla. Metson ja teeren kannat ovat pitkällä aikavälillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vahvistuneet Pohjois-Suomessa ja kuluvana kesänä pesinnät ovat onnistuivat pääsääntöisesti hyvin kautta maan. Metsäkanalintukannat vaihtelevat tyypillisesti syklisesti 6 - 7 vuoden sykleissä, laskien ja nousten usein 3 - 4 vuotta peräkkäin. Nyt kannat ovat nousseet monilla alueilla jo 3 - 4 vuotta peräkkäin keskimääräistä korkeampiin tiheyksiin.
Asetuksen mukaan urosmetson ja -teeren talvimetsästys on sallittua 20.-31.1.2021 Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, lukuun ottamatta Ylä- ja Lounais-Lappia. Lisäksi urosteeren talvimetsästys sallitaan samanaikaisesti myös Kainuun Kajaanissa, Paltamossa, Puolangalla sekä Pohjois-Savon Kiuruvedellä ja Vieremällä, joilla alueilla teerikanta on tänä vuonna huipputiheyksissä.
- Kanalintukantojen vahvistuminen Pohjois-Suomessa on avannut mahdollisuuden harjoittaa hyvinä lintuvuosina myös perinteistä tammikuun talvimetsästystä. Perusta tähän on kattava tieto lintukantojen tilasta, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Suurimmassa osassa maata metson metsästysaika on tänä vuonna 10.9.-10.11. eli kaksi kuukautta. Teeren metsästysaika pitenee tänä vuonna kolmeen kuukauteen (10.9.-10.12.) Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa, sekä kahteen kuukauteen Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Uudenmaan itäosassa. Vastaavasti teeren syksyistä metsästysaikaa lyhennetään kahteen kuukauteen (10.9.-10.11.) koko Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, lukuun ottamatta Kajaanin, Paltamon, Puolangan ja Suomussalmen kuntia, joiden alueella syksyinen metsästys sallitaan 10.9.-10.12.
Pyyn kannankehitys on pidemmällä aikavälillä Itä- ja Pohjois-Suomessa laskeva, joten metsästysaikaa rajoitetaan suurimmassa osassa maata kahteen kuukauteen 10.9.-10.11. väliseksi ajaksi. Tänä vuonna kanta heikkeni merkittävästi Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa, missä sallitaan vain lyhyt yhden kuukauden metsästysaika 10.9.-10.10.
Riekkokanta on taantunut voimakkaasti Etelä- ja Keski-Suomessa, joten riekon rauhoitusta jatketaan suuressa osassa maata. Riistakolmiolaskentojen perusteella kanta vahvistui kuitenkin tänä vuonna Itä-Lapissa ja Koillismaalla, joten rajoitettu kuukauden metsästysaika laajennee Kemijärvelle, Pelkosenniemelle, Ranualle ja Pudasjärvelle. Ylä-Lapissa riekkokanta ei ole heikentynyt samalla tavalla kuin muualla maassa. Siellä kanakoira-avusteisten linjalaskentojen perusteella riekkokanta on keskimääräisellä tasolla, lukuun ottamatta Utsjokea, jossa kanta on keskimääräistä heikompi. Ylä-Lapissa riekkoa saa metsästää normaalisti 10.-9.-31.3. Muualla maassa riekon rauhoitusta jatketaan.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisasiantuntija Janne Pitkänen, p. 029 516 2338
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. 050 5162868
Sähköpostit: [email protected]