Hyppää sisältöön

Työnantajasanktiodirektiivin edellyttämät lainmuutokset voimaan elokuussa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2012 8.50
Tiedote -

Tasavallan presidentin tänään vahvistama laki mahdollistaa seuraamusmaksun määräämisen työnantajalle, joka on palkannut laittomasti maassa oleskelevan henkilön. Lainmuutokset perustuvat EU:n ns. työnantajasanktiodirektiivin kansalliseen voimaansaattamiseen ja tulevat voimaan 1.8.2012. Muutokset koskevat työsopimuslakia, ulkomaalaislakia, lähetetyistä työntekijöistä annettua lakia ja sakon täytäntöönpanosta annettua lakia. Työnantajasanktiodirektiivin tavoitteena on kieltää EU:n alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden työhönotto ja näin ehkäistä laitonta maahanmuuttoa. Tavoitteen saavuttamiseksi direktiivi edellyttää, että laittomasti maassa oleskelevan kolmannen maan kansalaisen palkkaamisesta seuraa työnantajalle seuraamusmaksu.

Työsopimuslakiin lisättiin erityinen seuraamusmaksu sellaiselle työnantajalle, joka on ottanut työhön laittomasti maassa oleskelevan kolmannen maan kansalaisen. Seuraamusmaksu voi olla 1 000 - 30 000 euroa. Seuraamusmaksun määrää Maahanmuuttovirasto ja sen täytäntöönpanosta huolehtii Oikeusrekisterikeskus.

Ulkomaalaislaissa säädetään harkinta-ajan antamisesta ja oleskeluluvan myöntämisestä sellaiselle laittomasti työskennelleelle kolmannen maan kansalaiselle, jonka tapaukseen liittyy erityistä hyväksikäyttöä tai joka on alaikäinen.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jutta Gras, 071 878 8658

Päivi Räsänen