Hyppää sisältöön

Valtiosihteeri Nahkala Puolaan EU:n sisäministerifoorumiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2014 12.08
Uutinen

Valtiosihteeri Andrei Nahkala matkustaa Puolaan EU:n itäisen maaulkorajan sisäministereiden tapaamiseen 13.-14. toukokuuta. Ministerifoorumin tavoitteena on edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua Schengen-alueen itäisen maaulkorajan valtioiden välillä. Ministerifoorumin ensimmäinen kokous järjestettiin viime syksynä Lappeenrannassa.

Foorumin aiheena on rajavalvonta-, maahanmuutto- ja lainvalvontaviranomaisten tiedonvaihdon ja yhteistyön tehostaminen. Lisäksi ministerit ja valtiosihteerit keskustelevat rajavalvontamenetelmien ja -käytänteiden edelleen kehittämisestä ja EU:n yhdennetyn rajaturvallisuusjärjestelmän ajantasaistamisesta. Keskusteluissa käsitellään myös Ukrainan ajankohtaista tilannetta. Suomi esittää foorumin osallistujamaille suunniteltavaksi yhteistä hanketta Ukrainan lainvalvontaviranomaisten koulutukseen liittyen.

Suomi haluaa foorumin avulla tiivistää maaulkorajamaiden yhteistyötä vastapainona eteläisten meriulkorajavaltioiden säännönmukaiselle yhteistyölle. Tavoitteena on pitää EU:ssa esillä itäisen maaulkorajan merkitystä ja erityispiirteitä. Suomi pitää tärkeänä yhteistä rajaturvallisuuden kehittämistä erityisesti rikostorjunnan ja EU:n sisäisen turvallisuuden näkökulmasta.

Vuosittain kokoontuvaan foorumiin osallistuvat Suomen lisäksi Puola, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Slovakia, Romania, Unkari ja EU:n rajavalvontavirasto Frontex.

Lisätietoja: ylitarkastaja Katarine Lindstedt, 029 548 8258