Hoppa till innehåll

Statssekreterare Nahkala deltar i EU:s inrikesministerforum i Polen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.5.2014 12.08
Nyhet

Statssekreterare Andrei Nahkala reser till Polen för att delta i ett möte mellan inrikesministrar från staterna vid EU:s yttre landgräns i öst den 13 - 14 maj. Målet med ministerforumet är att främja samarbetet och dialogen mellan staterna vid Schengenområdets yttre landgräns i öst. Ministerforumets första möte ordnades i höstas i Villmanstrand.

Temat för forumet är effektiviseringen av informationsutbytet och samarbetet mellan gränskontrollmyndigheterna, migrationsmyndigheterna och de brottsbekämpande myndigheterna. Dessutom diskuterar ministrarna och statssekreterarna vidareutvecklingen av metoder och praxis vid gränskontroll samt uppdateringen av EU:s integrerade gränsförvaltningssystem. Det aktuella läget i Ukraina kommer också att diskuteras. Finland föreslår att de länder som deltar i ministerforumet planerar ett gemensamt projekt i anknytning till utbildningen av de brottsbekämpande myndigheterna i Ukraina.

Finland vill med hjälp av forumet intensifiera samarbetet mellan länderna vid EU:s yttre landgräns som motvikt till det regelbundna samarbetet mellan staterna vid EU:s havsgräns i söder. Syftet är att påminna EU om betydelsen av och specialdragen för den yttre landgränsen i öst. Finland anser att det är viktigt att tillsammans utveckla gränssäkerheten i synnerhet med tanke på brottsbekämpningen och EU:s inre säkerhet.

I forumet, som sammanträder en gång om året, deltar förutom Finland också Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Rumänien, Ungern och EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex.

Ytterligare information: överinspektör Katarine Lindstedt, 029 548 8258