Hyppää sisältöön

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt vaihtoehtoja työajan lyhentämisen kokeilujen toteuttamiseksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2023 8.01
Tiedote
Työministeri Tuula Haatainen
Työministeri Tuula Haatainen

Työ- ja elinkeinoministeriö on helmi-maaliskuussa 2023 selvittänyt työajan lyhentämisen vaikutuksia ja Suomen työaikakokeilujen vaihtoehtoja. Muistiossa on arvioitu ulkomaisten työaikakokeilujen lähtökohtia ja niihin liittyviä havaintoja.

Työaikakysymyksillä on eri uudistuksissa ja kokeiluissa useita tavoitteita, kuten tuottavuus-, työllisyys- ja hyvinvointivaikutukset, etenkin terveysvaikutukset sekä työurien pidentäminen. Muistiossa on tarkasteltu myös Suomessa aiemmin toteutettuja työaikakokeiluja ja työehtosopimuksissa sovittuja työaikakokeiluja.

Muistiossa eritellään mahdollisille työaikakokeiluille asetettavia edellytyksiä ja erilaisia vaihtoehtoisia kokeilutyyppejä. Muistiossa ei esitetä mitään yksittäistä työaikakokeilua tai mallia, mutta se sisältää konkreettisia ideoita mahdollisista työaikakokeiluista. Työaikakokeilut voivat olla joko lakikokeiluja, sopimuksellisia kokeiluja tai ohjelmallisia kokeiluja. 

Työ- ja elinkeinoministeriö toteutti muistion työministeri Tuula Haataisen toimeksiannon pohjalta.

”Olen erittäin tyytyväinen, että työaikakokeiluja koskeva tarkastelu on toteutettu nopealla aikataululla. Muistio tarjoaa hallitusneuvotteluihin ja tulevalle hallitukselle tietoa vaihtoehdoista poliittista arviointia varten. Pidän tärkeänä, että mahdollisimman laajasti tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja ja harkitaan mahdollisia kokeiluja, joilla voitaisiin kehittää työelämää.”, ministeri Haatainen toteaa.

Muistion laadinnassa työ- ja elinkeinoministeriö on kuullut työmarkkinajärjestöjä, Suomen Yrittäjiä sekä Työterveyslaitoksen ja Jyväskylän yliopiston tutkijoita.

Lisätiedot:
työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth, TEM, puh. 029 504 8073
erityisavustaja Emily Strohm, puh. 029 504 7160