Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto päätti lisäpanostuksista itäiseen Suomeen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.06
Tiedote
Kuvituskuva. Kuvassa eurokolikoita pinoissa ja taustalla liehuu EU-lippu.

Valtioneuvosto on päättänyt osoittaa alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa Imatran seudun äkillisen rakennemuutostilanteen hoitoon sekä itäisen Suomen kestävän matkailun kasvuohjelmaan yhteensä seitsemän miljoonaa euroa.

Valtioneuvosto on 10.10.2024 päättänyt osoittaa alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahaa yhteensä 2 000 000 euroa Imatran seudun ja sen lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt osoittaa Imatran seudulle erillisellä päätöksellä 2 000 000 euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritystukivaltuutta kohdennettavaksi alueen uuden kasvun avaimiin, joita alueella etsitään erityisesti energia- ja ympäristöteknologian, bio- ja kiertotalouden, metallialan ja tekoälyyn liittyvien hankkeiden avulla.

Lähtökohtana rakennemuutosten hallinnassa on alueen omien toimijoiden vastuu. Alueen hyvä valmistautuminen ja varautuminen lisäävät sen omien ja valtion panostusten vaikuttavuutta äkillisen ja jatkuvan rakennemuutoksen tilanteessa. Valtioneuvoston lisätoimien ja -rahoituksen edellytyksenä on, että niillä voidaan arvioida olevan oleellinen merkitys uudelleentyöllistymisen sekä uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen syntymisessä.

Imatran seudun pitkään jatkunut rakennemuutos on kärjistynyt Venäjän hyökkäyssodan suorien vaikutusten sekä sitä edeltäneen Covid-pandemian myötä. Alueella perinteisesti vahva metsäteollisuus on kärsinyt heikosta ja epävarmasta suhdannetilanteesta sekä Venäjän hyökkäyssodan myötä kallistuneista raaka-aine- ja logistiikkakustannuksista. Heikko suhdannetilanne on johtanut alueella laajoihin työpaikkavähennyksiin sekä lomautuksiin.

Metsäteollisuuden lisäksi Imatran seutukunnan ja Etelä-Karjalan maakunnan aluetaloutta ovat heikentäneet vähennykset konepajateollisuudessa, logistiikassa, matkailussa, kaupassa ja palveluissa.

Itäisen Suomen matkailun kasvuohjelma vauhdittamaan kestävää matkailua

Valtioneuvosto on samalla päättänyt jakaa alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahaa yhteensä 3 000 000 euroa Visit Finlandin toteuttamaan Itäisen Suomen kestävän matkailun kasvuohjelmaan.

Itäisen Suomen kestävän matkailun kasvuohjelma muodostuu Visit Finlandin sekä itäisen Suomen alueiden kestävää matkailua edistävistä hankkeista. Tällä AKKE-määrärahalla toteutettava Visit Finlandin hanke painottuu itäisen Suomen matkailun kansainväliseen myynninedistämiseen, markkinointiin ja kilpailukyvyn parantamiseen. Hankkeen panostukset keskittyvät kansainvälisen myyntipotentiaalin omaavista itäisen Suomen kärkiyrityksistä muodostuvan verkoston kanssa tehtävään työhön.

Itäisen Suomen kestävän matkailun kasvuohjelma painottuu Visit Finlandin vahvuuksiin kansainvälisen kasvun edistäjänä ja täydentää osaltaan alueellisten hankkeiden ja alueorganisaatioiden kansainvälisen kasvun ponnisteluja yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Edellytyksenä Visit Finlandin hankkeen toteutumiselle on itäisen Suomen maakuntien sitoutuminen hankkeen onnistuneen toimeenpanon edellyttämiin alueellisiin toimiin. Kestävän matkailun kasvuohjelmassa sekä itäisen Suomen ohjelman valmistelussa ovat mukana Kymenlaakson-, Etelä-Karjalan-, Pohjois-Karjalan-, Etelä-Savon-, Pohjois-Savon sekä Kainuun maakuntaliitto.

Matkailuun panostamalla on mahdollista saada Itäisen Suomen alueelle uutta kilpailukykyä sekä vahvistaa sen veto- ja pitovoimaa niin asukkaille kuin investoinneille uusien työpaikkojen ja palveluiden myötä. Itäisessä Suomessa on tehty jo uusia matkailun avauksia ja potentiaalia markkinoiden laajentamiseen löytyy.

Panostukset ovat osa itäisen Suomen elinvoiman vahvistamista

Nyt tehtävät panostukset ovat osa hallituksen laajempia toimia itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi. Pääministeri Petteri Orpo asetti keväällä Pohjoisen ja Itäisen Suomen ohjelmien valmistelutyöryhmät ja neuvottelukunnat, joiden tehtävänä on laatia ehdotukset alueidensa toimenpideohjelmiksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

Alueellisten ohjelmien tavoitteena on edistää pohjoisen ja itäisen Suomen mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista.
Lisäksi ohjelmilla edistetään Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ja pyritään vahvistamaan turvallisuutta pohjoismaisessa -, EU-, ja NATO-yhteistyössä niin, että uusi geopolitiikka ja reittimme länteen otetaan huomioon.

Lisätietoja

elinkeinoministerin erityisavustaja Teemu Hartikainen, p. 050 563 0200
johtava asiantuntija johtava asiantuntija Hanna-Maria Urjankangas, TEM, p. 0295 047 127

Kunnat, kaupungit ja valtion aluehallinto Orpon hallitusohjelma