Hyppää sisältöön

Hallitus keskusteli rokotustodistuksen valmistelusta ja hybridistrategian toimintasuunnitelman muutoksista

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.2.2021 20.52
Tiedote 92/2021
Pääministeri Sanna Marin hallituksen neuvottelussa 16.2.2021

Hallitus sai neuvottelussaan 16. helmikuuta katsauksen hybridistrategian toimintasuunnitelman uuden päivityksen valmisteluun. Toimintasuunnitelmaa päivitetään, koska tartuntatautilain uudet toimivaltuudet edellyttävät aiempaa yksityiskohtaisempaa ohjeistusta. Hallitus linjaa päivityksistä myöhemmin.

Hallitus sai selvityksen sähköisen rokotustodistuksen valmistelun vaiheesta. Rokotustodistus toteutetaan Omakanta-palveluun. Rokotustodistus voisi olla esimerkiksi puhelimella näytettävä viivakoodi tai QR-koodi, ja sen voisi myös tulostaa paperille. Sähköisen rokotetodistuksen alustava kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa. Sähköinen rokotustodistus pyritään saamaan valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. 

Hallitus sai myös epidemiologisen tilannekatsauksen. Arvioiden mukaan tilanne Suomessa on tällä hetkellä kaksijakoinen, ja alueelliset tilanteet vaihtelevat nopeasti eri suuntiin. Epidemian hillinnässä on monilla paikkakunnilla onnistuttu hyvin, ja tilanne on tapausmäärien ja ilmaantuvuuden suhteen valtakunnallisesti melko vakaa. Useilla paikkakunnilla on kuitenkin raportoitu myös joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt laajoja tartuntaketjuja. Tilanteen äkillinen heikentyminen koko maassa on edelleen mahdollista, etenkin kun virusmuunnosten väestöleviämisen uhka on merkittävä. Vaikka tilanne ei ole ohi ja on varauduttava rajoitteiden kiristämiseen tarvittaessa, on samaan aikaan jo avattava näkymää vaiheittaiseen epidemiasta ulospääsyyn ja yhteiskunnan mahdollisimman turvalliseen avaamiseen.

Lisätietoja: kansliapäällikkö Kirsi Varhila, [email protected], strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, [email protected] ja johtaja Minna Saario (rokotustodistus), [email protected], sosiaali- ja terveysministeriö