Ansioturvan ja työssäoloehdon kertymiseen lakimuutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2024 13.31
Tiedote
Mies istuu sohvalla.

Ansioturvan porrastamista ja työssäoloehdon kertymistä koskevat lakimuutokset hyväksyttiin valtioneuvoston istunnossa 27.6.2024. Muutokset koskevat ansiopäivärahan määrää, palkansaajan työssäoloehdon kertymistä sekä kuntien velvollisuutta järjestää kuntoutus-, koulutus- tai työntekomahdollisuus eräille työttömille työnhakijoille. Hallitusohjelman mukaisilla muutoksilla pyritään purkamaan kannustinloukkuja ja lisäämään työllisyyttä.

Lakimuutoksilla tavoitellaan nettomääräisesti noin 276 miljoonan euron menosopeutusta sekä noin 18 700 henkilön työllisyyskasvua. Työllisyyden kasvun arvioidaan vahvistavan julkista taloutta noin 458 miljoonalla eurolla.

Ansiopäivärahan määrää porrastetaan

Ansiopäivärahan määrä porrastuu niin, että ansiopäiväraha alenee työttömyyden pitkittyessä. Ansiopäivärahaa alennetaan ensimmäisen kerran, kun työttömyyspäivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivältä ja toisen kerran, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivältä. Ansiopäiväraha alenee 40 päivän kohdalla 20 prosenttia ja 170 päivän kohdalla 25 prosenttia alkuperäisestä ansiopäivärahasta. Ansiopäiväraha ei kuitenkaan voi olla pienempi kuin peruspäiväraha.

Työssäoloehdon kertyminen muuttuu

Palkkatuettu työ ei jatkossa lähtökohtaisesti kerrytä työssäoloehtoa. Alentuneesti työkykyisen ja yli 60 vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistymiseksi solmittu palkkatuettu työ kerryttäisi kuitenkin ensimmäisen 10 työssäoloehtokuukauden jälkeen 75 prosenttia työssäoloehtoa kerryttävistä kuukausista. Työllistyminen palkkatuetussa työssä pidentäisi työssäoloehdon tarkastelujaksoa ja huomioitaisiin kokonaisuudessaan täytettäessä eräitä työttömyysturvaseuraamuksia tai kerrytettäessä työmarkkinatuen odotusaikaa.

Nykyisin 57 vuotta täyttäneellä työnhakijalla on tietyissä tilanteissa oikeus palkkatuettuun työhön, jolla hän voi täyttää uudelleen työssäoloehdon. Työvoimaviranomaisen ja kunnan velvoite järjestää tällaista työtä poistuu (ns. työllistämisvelvoite). Samoin kumoutuu osaa 60 - vuotiaista koskeva oikeus työllistymistä edistävään palveluun, jolla voi täyttää työssäoloehdon. Lisäksi kumoutuu suojasäännös, jonka perusteella 58 vuotta täyttäneen palkansaajan tai yrittäjän ansiopäivärahan taso ei voi alentua, jos henkilö täyttää työssäoloehdon täytettyään mainitun ikärajan.

Presidentin on tarkoitus vahvistaa lakimuutokset istunnossaan 28.6.2024. Muutokset tulevat voimaan 2.9.2024.

Lisätietoja

Johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155, etunimi.sukunimi@gov.fi 
työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321, etunimi.sukunimi@gov.fi