Hyppää sisältöön

EU:n jäsenmaat hyväksyivät neuvoston suosituksen riittävästä vähimmäistoimeentulosta 30.1.2023

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2023 8.50
Uutinen

Suosituksessa nostetaan esiin muun muassa vähimmäistoimeentuloturvan riittävyys ja kattavuus, työmarkkinoille pääsy, palvelujen ja peruspalvelujen saatavuus sekä yksilöllinen tuki. Jäsenmaat hyväksyivät neuvoston suosituksen kokouksessaan Brysselissä 30.1.2023.

EU:n laajuisella suosituksella pyritään torjumaan köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä sekä saavuttamaan työllisyyden korkea taso edistämällä riittävää toimeentuloturvaa erityisesti vähimmäistoimeentulon avulla. Lisäksi yhteiskuntaan osallistumista mahdollistavien palvelujen ja peruspalvelujen saatavuutta vähävaraisille henkilöille halutaan edistää. Työkykyisten henkilöiden integroitumista työmarkkinoille tulisi myös tukea.

Suosituksen mukaan vähimmäistoimeentulo on keskeinen osa köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnassa. Jäsenmaiden tulisi saavuttaa toimeentuloturvan kokonaisuuden riittävä taso vuoteen 2030 mennessä. 

Työkykyisille tarkoitetun vähimmäistoimeentulon tulisi koostua työmarkkinoille siirtymistä tai palaamista tukevista kannustimista sekä räätälöidystä, oikeasuhteisesta ehdollisuudesta. Samalla vähimmäistoimeentulon olisi muodostettava johdonmukainen kokonaisuus työnteon kannustimien kanssa. Komissio ja EU:n sosiaalisen suojelun komitea laativat kolmen vuoden välein yhteisraportin suosituksen täytäntöönpanon edistymisestä.

”Suomen tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta niin Suomessa kuin koko EU:ssakin. Toimia tarvitaan myös vähimmäistoimeentuloturvan parantamiseksi, mihin nyt hyväksytty neuvoston suositus on oikea askel”, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

EU:ssa sovitun yleistavoitteen mukaisesti köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää tulisi pienentää vähintään 15 miljoonalla henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. EU:n jäsenmaat ovat määritelleet omat köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämistä koskevat kansalliset tavoitteensa. Suomen tavoitteena on vähentää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää vuoteen 2030 mennessä 100 000 henkilöllä, joista kolmasosan tulee olla lapsia. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi lokakuussa 2022 toimintasuunnitelman köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi Suomessa.

Lisätietoa:

erityisasiantuntija Jere Päivinen, [email protected]