Hyppää sisältöön

Kommuninfo: Ändringar i lagstiftningen som gäller utkomststöd

Utgivningsdatum 13.2.2017 16.43 | Publicerad på svenska 12.4.2017 kl. 11.15
Nyhet

Beviljandet av grundläggande utkomststöd och utbetalningen av stödet överfördes från kommunerna till Folkpensionsanstalten från och med ingången av 2017. Klienten kan ansöka om utkomststöd hos Folkpensionsanstalten inte kommunen. Däremot ansvarar kommunen fortfarande för det kompletterande utkomststödet och det förebyggande utkomststödet samt det socialarbete som gäller dem.

Kommunen kan med stöd av ett stödbeslut som fattats under 2016 bevilja grundläggande utkomststöd högst till och med den 31 mars 2017.

Vare sig utkomststödets nivå eller grunderna för beviljandet har ändrats. De absoluta tidsgränserna för beslutsfattande som gäller stödet är desamma som tidigare och de gäller även Folkpensionsanstalten.

Folkpensionsanstalten samarbetar med kommunen. Socialarbetets roll framhävs när kommunen överväger att bevilja sökanden kompletterande utkomststöd och förebyggande utkomststöd.

Utkomststödet är ett till sin karaktär temporärt och behovsprövat ekonomiskt stöd som beviljas i sista hand och som är en del av socialvården. Stödet har en särskild ställning för att skaffa den trygghet som behövs för ett människovärdigt liv och rätt till oundgänglig försörjning och omsorg som avses i grundlagen. Stödet är nära förbundet med individuella och familjespecifika tjänster, särskilt det sociala arbetet.

Grundläggande utkomststöd som beviljas av Folkpensionsanstalten finansieras till hälften med statsmedel, till hälften med kommunala medel.

Ytterligare information:

Sanna Pekkarinen, konsultativ tjänsteman, SHM, tfn 02951 63434
Jaakko Ellisaari, konsultativ tjänsteman, SHM, tfn 02951 63305

Sivun alkuun