Hyppää sisältöön

Nanoteknologia apuna ympäristö - ja terveyshaasteissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.7.2022 9.33
Uutinen
Nanomateriaali

Tuore katsaus nanomateriaaleista tarjoaa kokonaiskuvan tieteenalaan, jonka parissa etsitään mm. ratkaisuja erilaisiin ympäristö- ja terveyshaasteisiin. Nanomateriaalien avulla voidaan parantaa monenlaisten tuotteiden ominaisuuksia, mikä heijastuu myös katsauksen sisällössä.

Nanoja on jo kaikkialla: Levitämme niitä ihollemme aurinkorasvassa, pelaamme tennistä niillä vahvistetulla mailalla ja pukeudumme niillä pinnoitettuun sadetakkiin. Nanomateriaalit muodostuvat hyvin pienistä, ihmissilmälle näkymättömistä hiukkasista. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa. Nanomateriaali voi olla mitä tahansa ainetta. 

Nanoteknologia on puolestaan tieteenala ja tekniikka, jolla valmistetaan ja käytetään nanokokoisia materiaaleja. Nanoteknologia on yksi kuudesta Euroopan komission tunnistamasta avainteknologiasta. 

Nanomateriaalien käyttö edellyttää riskien tuntemista ja hallintaa 

Mahdollisuuksien lisäksi nanoasioissa on muistettava mahdolliset riskit. Toistaiseksi yksittäisten aineiden nanomuodoilla on havaittu haitallisia vaikutuksia lähinnä solu- ja eläinkoemalleissa. Ihmiset voivat altistua nanohiukkasille hengitysteiden, ihon tai ruuansulatuskanavan kautta. Pienen kokonsa vuoksi nanohiukkaset voivat läpäistä elimistön kalvorakenteita helpommin kuin isommat hiukkaset ja kulkeutua esimerkiksi syvemmälle keuhkoihin.  

Nanokoko ei kuitenkaan automaattisesti tee aineesta vaarallista. Terveyshaittoja tutkitaan jatkuvasti ja turvallisuus pyritään huomioimaan jo tuotteiden kehitysvaiheessa. Riski altistua nanomateriaaleille haitallisessa määrin on arkielämässä suhteellisen pieni. 

Katsaus pyrkii hahmottamaan myös lainsäädännön näkökulmaa. Nanomateriaalien turvallisuudesta säädellään sektorikohtaisesti ja keskeisessä asemassa on EU:n kemikaalilainsäädäntö.

Kyseessä on nopeasti kehittyvä tieteenala

Nanoteknologialta toivotaan paljon. Sen on odotettu tuovan jopa teolliseen vallankumoukseen rinnastettavan muutoksen. 

– Nanoteknologia on jo vakiintunut osa teollista ja tieteellistä toimintaa. Euroopan komissio päivitti juuri suositustaan nanomääritelmäksi, joka annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Nanoteknologiaa koskeva tietotaito on tärkeää säilyttää myös Suomessa. Myös terveyssektorilla on paljon potentiaalia, kertoo ylilääkäri Anneli Törrönen sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Tuoreen katsauksen laati STM:n koordinoima nanoturvallisuusverkosto.

Lisätietoja:

Anneli Törrönen, ylilääkäri, [email protected]