Hyppää sisältöön

STM myönsi rahoitusta sote-alan henkilöstöpulaa helpottaville hankkeille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.1.2024 12.15
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hyvinvointialueille yli 800 000 euroa valtionavustuksina sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työnjakoa uudistaviin pilotteihin sekä työkykyä tukevaan toimintaan. Hankkeiden avulla on tarkoitus helpottaa alan henkilöstöpulaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpula on tällä hetkellä pahin uhka palvelujen saatavuudelle. Eilen julkistetussa sairaaloiden ja päivystysten työnjakoa koskevassa työryhmäselvityksessä sote-alan työvoiman riittävyys nostettiin ratkaisevaan asemaan, kun halutaan varmistaa hoidon saatavuus, laatu ja vaikuttavuus.

Henkilöstövajetta pyritään helpottamaan monella eri tavalla

Henkilöstönvajeen ratkaiseminen vaatii sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimia, ja niiden toteuttamiseksi STM käynnisti viime vuonna Hyvän työn ohjelman. Ohjelma jatkuu vuoteen 2027, ja se sisältää runsaasti sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseen tähtääviä toimia. 

Jotta henkilöstöpulaa pystytään helpottamaan, tarvitaan monia samanaikaisia toimia: esimerkiksi alan koulutuksen lisäämistä, henkilöstön työnjaon muutoksia ja rekrytoinnin laajentamista. Henkilöstön työhyvinvointia ja työkykyä on tuettava mahdollisimman laajasti.

Hyvän työn ohjelma on myös osa kansallisen palvelureformin toteuttamista. Palvelureformissa uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintatapoja ja lainsäädäntöä vastaamaan nykyisiä rakenteita. Palvelureformin tavoitteena on muun muassa varmistaa palvelujen saatavuus ja vaikuttavuus. 

Hankkeilta odotetaan ripeitä ratkaisuja

Sote-alan henkilöstövajeen ratkaisemiseen jaettiin valtionavustuksia nyt ensimmäistä kertaa. Yhteensä 20 hyvinvointialuetta sekä Helsinki saivat avustusta hankkeilleen, jotka on toteutettava lokakuun 2024 loppuun mennessä. 

Ensimmäisestä valtionavustushausta saatujen kokemusten perusteella päätetään työnjakopilottien laajentamisesta muihin kehittämiskohteisiin sekä työkykyä ja työssä jaksamista koskevan valmennus- ja kehittämiskokonaisuuden jatkosta ja laajentamisesta koskemaan myös pelastusalaa.

Lisätietoja 

Lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, p. 0295 163 692
Erityisasiantuntija Tia-Maria Kirkonpelto, p. 0295 163 264
Molempien sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]