Hyppää sisältöön

Social- och hälsovårdsministeriet i statsrådets sammanträde den 15 februari 2024

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 13.38 | Publicerad på svenska 15.2.2024 kl. 14.22
Pressmeddelande

Här i pressmeddelandet har vi samlat de beslut angående social- och hälsovårdsministeriet som fattades av statsrådets sammanträde torsdagen den 15 februari 2024.

Regeringen föreslår att vuxenutbildningsstödet, yrkesexamensstipendiet och alterneringsledigheten ska slopas

Regeringen föreslår i sin regeringsproposition att lagen om vuxenutbildningsförmåner och lagen om alterneringsledighet ska upphävas, vilket skulle betyda att utbetalningarna av vuxenutbildningsstöd, yrkesexamensstipendium och alterneringsersättning skulle sluta. Vuxenutbildningsstöd ska kunna fås för studier som börjar senast den 31 juli 2024, förutsatt att stödperioden börjar senast den 31 juli 2024. Det ska vara möjligt att få stöd fram till utgången av 2025.

Yrkesexamensstipendium ska kunna beviljas till personer som avlägger examen före den 31 juli 2024.

Alterneringsledigheterna ska börja före den 31 juli 2024. De som börjar alterneringsledigheten före det skulle ha rätt att ta ut den maximala alterneringsledigheten på 180 kalenderdagar. 

Avsikten är att ändringarna ska träda i kraft så snart som möjligt, men senast den 1 juni 2024.

Nya metoder för studier vid sidan av arbetet 

Hösten 2023 tillsatte social- och hälsovårdsministeriet en arbetsgrupp för att utveckla metoder för kontinuerligt lärande vid sidan av arbetet som ska ersätta vuxenutbildningsstödet. Arbetsgruppen har till uppgift att utreda olika sätt för att den nytta som utbildningen ger ska täcka kostnaderna för utbildningen. Arbetsgruppen ska också utreda hur arbetsgruppens förslag skulle påverka arbetsgivarna, det offentliga utbildningssystemet och utbildningsanordnarna.

Arbetsgruppens mandatperiod slutar den 31 mars 2024, och arbetet väntas blir klart före ramförhandlingarna 2024.  

Mer information

Veera Svahn, specialmedarbetare, tfn 0295 047 321, [email protected]

Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]

Laura Rissanen, statssekreterare, tfn 0295 163 632, [email protected] (arbetsgruppen för kontinuerligt lärande i arbetslivet)

Regeringens proposition om ändring av alkohollagen har överlämnats till riksdagen 

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen där den föreslår att gränsen för alkoholhalten ska höjas från 5,5 till 8,0 procent för de alkoholdrycker som framställs genom jäsning och som får säljas i tillståndspliktig detaljhandel. Lagändringen skulle göra det möjligt att sälja starkare öl- och ciderdrycker och starkare viner bland annat i dagligvarubutiker. 

I den tillståndspliktiga detaljhandeln får i nuläget säljas alkoholdrycker med en alkoholhalt på högst 5,5 procent. Det statsägda alkoholbolaget Alko har ensamrätt till detaljhandel med alkoholdrycker som överstiger 5,5 procent. 

Lagändringen skulle innebära att det blir tillåtet att sälja också alkoholdrycker med en alkoholhalt på 5,5–8 procent som framställts genom jäsning. Förslaget baserar sig på regeringsprogrammet. 

"Lagförslaget är rimligt när det gäller att ta ett steg närmare den europeiska alkoholkulturen.   Lagändringen är en fortsättning på den reform av alkohollagen som inleddes år 2018. En försiktig uppluckring av alkoholregleringen är nu möjlig därför att den totala konsumtionen fortsätter minska. Och följande reformprojekt i regeringsprogrammet är redan under beredning”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen

Den föreslagna lagen avses träda i kraft under våren 2024.

Mer information

Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603, fornamn.efternamn(at)gov.fi

Mirka-Tuulia Kuoksa, konsultativ tjänsteman, [email protected]