Hyppää sisältöön

Suomi hyväksytty ensimmäisenä maana Solidarity-koronalääketutkimuksen toiseen vaiheeseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.8.2021 16.01
Tiedote 218/2021

Suomi on ollut mukana Maailman terveysjärjestö WHO:n Solidarity-tutkimuksessa, jossa on etsitty lääkitystä koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi. Solidarity-lääketutkimuksen toinen kierros on nyt alkamassa. Toisessa vaiheessa on mukana yli 50 maata. 

Suomi on ensimmäinen maa, joka on täyttänyt WHO:n vaatimukset mukaan pääsylle ja rekrytoinut potilaita tutkimukseen. Suomi on mukana Solidarityn toisen vaiheen julkistustilaisuudessa keskiviikkona 11.8. klo 16. Tilaisuudessa puhuu sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Suomesta 14 sairaalaa on mukana Solidarity-tutkimuksessa. Professori Kari Tikkinen Helsingin yliopistosta on Solidarityn kansallinen päätutkija. 

Solidarity on satunnaistettu tutkimus, johon on maailmanlaajuisesti osallistunut yli 14 000 potilasta. Solidarityn toisessa vaiheessa testataan kolmea jo olemassa olevaa lääkettä: imatinibia, infliksimabia ja artesunaattia. Näitä lääkkeitä käytetään vakiintuneesti muiden sairauksien hoidossa.  

”Korona on vauhdittanut rokotteiden, diagnostiikan ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä, mutta lääkkeiden kehitys ei ole ollut yhtä nopeaa. Tämä on hyvä huomioida jatkossa pandemioihin varautumisessa”, nostaa ministeri Sarkkinen esiin puheessaan.

”Vain laajat monikeskustutkimukset voivat vastata nopeasti ja luotettavasti pandemioiden kohdalla siihen, mikä lääke auttaa. On hienoa, että Suomi on mukana tässä uraauurtavassa tutkimuksessa”, professori Tikkinen toteaa ja kiittää tutkimukseen osallistuneita potilaita ja terveydenhuollon henkilökuntaa.
 

Lisätietoja:

Professori Kari Tikkinen, Helsingin yliopisto, [email protected]