Hyppää sisältöön

Cyber Citizen -hanke kehittää eurooppalaisten kyberturvataitoja pelillistämisen avulla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2024 13.30
Tiedote
Perhe pelaa videopeliä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Aalto-yliopisto ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat toteuttaneet laajan Cyber Citizen -hankkeen, jossa luotiin EU-jäsenmaihin yhteinen kyberturvallisuustaitojen oppimismalli, kyberturvallisuusportaali ja mobiilipeli. Hankkeen tavoitteena on kehittää arkipäivän kyberturvataitojen osaamista Euroopan unionin alueella. Suomen saama hankeraha EU:n elpymisvälineestä on kolmivuotinen ja arvoltaan viisi miljoonaa euroa.

Hanke parantaa turvallisuutta yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan tasolla sekä luo kilpailuetua kyberturvallisuudesta

Tavoitteena on, että eurooppalaiset osaavat hyödyntää digitaalisia palveluita ja laitteita turvallisesti arjessaan. Eurooppalaisten parantunut kyberturvallisuusosaaminen edistää yhteiskunnan infrastruktuurin suojaamista ja vähentää riskejä laajemmassa mittakaavassa.

Kun työntekijät oppivat tunnistamaan erilaisia kyberuhkia ja ajattelemaan turvallisuutta kokonaisvaltaisemmin, myös yritysten turvallisuustaso paranee. Turvallinen toimintaympäristö ja osaavat työntekijät taas parantavat Euroopan kilpailukykyä maailmassa, jossa digitaaliset palvelut ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

- Kyberrikollisuus ei tunne rajoja. Jos kyberrikollisuus olisi valtio, se olisi maailman kolmanneksi suurin talous, jonka vaikutukset tuntuvat kaikkialla. Uhkien hillitsemiseksi on tärkeää parantaa kaikkien eurooppalaisten kyberturvallisuustietoja ja -taitoja. Cyber Citizen -hanke on hieno esimerkki sekä Suomen edelläkävijyydestä että EU:n laajuisen yhteistyön tärkeydestä kyberturvallisuuden edistämisessä, liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne sanoo.

Kybertaitoja opettava peli innostaa myös nuorempaa kohderyhmää

Hankkeen tärkeimmät tuotokset ovat SecPort-oppimisportaali sekä Cyber City Tycoon -kyberturvallisuuspeli. Ne tulevat saataville Suomessa 31.10.2024 ja EU-alueella laajemmin marraskuussa 2024.

Ilmainen mobiililaitteilla tai portaalin kautta pelattava peli auttaa käyttäjiä tunnistamaan kyberuhkia viihdyttävällä tavalla. Pelissä hyödynnetään viihdepelien pelimekaniikkaa kyberturvallisuustietoisuuden kasvattamiseen, ja se soveltuu myös nuoremmille pelaajille. Peli kannustaa perehtymään kyberturvallisuuteen laajemmin esimerkiksi SecPort-portaalin kautta.

Portaali tarjoaa monipuolisia kyberturvallisuustyökaluja, kuten verkkokursseja, artikkeleja, videoita, ohjeita ja sanaston. Se auttaa ymmärtämään keskeisiä kyberuhkia ja tarjoaa materiaaleja niiltä suojautumiseen. Portaalin sisältö koostuu hankkeessa tuotetusta materiaalista sekä aineistosta, joka on kerätty tai tuotettu yhteistyössä eri EU-maiden kyberturvatoimijoiden kanssa.

- Olemme yksi maailman digitalisoituneimmista yhteiskunnista ja siksi meidän tulee osata toimia turvallisesti ja noudattaa verkkomaailman liikennesääntöjä. Toivon, että peliä ja koulutusportaalia tullaan hyödyntämään laajasti esimerkiksi koulujen opetuksessa, valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen sanoo.

- Hankkeessa olemme yhdistäneet yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin sekä akateemisen maailman osaamista kyberturvallisuuden perustaitojen kehittämiseksi. Portaali ja peli ovat hyvä alku tälle työlle, joka vielä jatkuu. Portaali tuo kyberturvallisuuden lähelle ihmisiä ja tarjoaa kattavasti tietoa ja apua yhden luukun periaatteella, hyödyttäen niin yksilöitä kuin organisaatioitakin, hankkeen projektipäällikkö Marianne Lindroth kertoo.

Mitä seuraavaksi?

Portaalin sisältöä päivitetään ja kehitetään aktiivisesti, jotta se pysyy ajantasaisena kyberuhkien kehittyessä. Hankkeen rakentama Euroopan laajuinen yhteistyöverkosto on tärkeässä roolissa tässä työssä. Verkostoon ovat tervetulleita kaikki kyberturvataitojen kehittämisestä kiinnostuneet tahot.

Liikenne- ja viestintäministeriö järjestää 31.10.2024 klo 13.30 hankkeesta tiedotustilaisuuden, jota voi seurata suorana alta löytyvästä linkistä.

Lisätietoja:

valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen, [email protected], p. 0295 342 212
hankkeen projektipäällikkö Marianne Lindroth, Aalto-yliopisto, [email protected], p. 040 410 8383
viestintäasiantuntija Kati Korhola, Aalto-yliopisto, [email protected]