Hyppää sisältöön

Digipaneeli tulevaisuustyön tukena

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2024 9.15
Kolumni
Laura Eiro (Kuva: LVM).

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama Digipaneeli aloittaa työnsä tässä kuussa. Digipaneelin tehtävä on etsiä vielä tunnistamattomia mahdollisuuksia ja taklata tulevaisuuden haasteita digitalisaation, datatalouden ja uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, kehittämisessä ja käyttöönotossa.

Perustimme Digipaneelin, koska juuri nyt Suomi tarvitsee positiivisia viestejä ja puhetta mahdollisuuksista.

Valtioneuvoston sidosryhmät kootaan useimmiten jonkin hankkeen ympärille ja osallistumaan kutsutaan kyseisen alan asiantuntijoita. Digipaneelin osalta halusimme tehdä asiat uudella tavalla. Kutsuimme paneelin jäseniksi idearikkaita henkilöitä yhteiskunnan eri aloilta. Haluamme, että keskusteluun tuodaan monipuolisesti eri näkökulmia, sillä ideat rikastuvat yhdessä keskustellen.

Suomi on pieni kansantalous, mutta voimme olla kokoamme suurempi toimija digitalisaation ja datatalouden kysymyksissä. Olemme jo olleet vahvasti vaikuttamassa EU:n datapolitiikan kehitykseen. Globaali peli on nyt auki rohkeille avauksille. Uusia ideoita ja ratkaisuja etsitään niin EU:ssa kuin kansainvälisesti. Tästä meillä on jo kokemusta. 

Mobility as a Service (MaaS) eli eri liikennemuodot yhdistävä liikenne palveluna -ajattelu on syntynyt Suomessa. Myös OmaData, eli ihmiskeskeinen datan hyödyntäminen ja käyttäjän tuominen digitaalisten palveluiden keskiöön, on suomalaista alkuperää, ja löytänyt vahvaa kaikupohjaa myös laajemmin EU:ssa.

Datatalous on EU:n nopeimmin kasvavia aloja. Suomessa on erinomaiset talouskasvun mahdollisuudet muun muassa datavarantojen, osaamisen ja suurteholaskentakapasiteetin ansiosta. Voimme siis ottaa kasvusta kunnon siivun. Digipaneelin tehtävänä onkin etsiä ratkaisuja, joilla pysymme globaalin digikisan kärjessä vahvuusalueillamme.

Digitaalisia julkisia palveluita ja kasvua luodessa on tarpeen huomioida myös digitalisaation etiikkaan ja turvallisuuteen liittyvät näkökulmat. Meidän on esimerkiksi varmistettava yksityisyyden suojan toteutuminen sekä palveluiden saavutettavuus. Sosiaalisen median haittavaikutuksia on myös voitava pohtia avoimesti. Entistä tärkeämpää on tarkastella dataa ja datanhallintaa sekä näihin liittyviä luottamusratkaisuita osana varautumista ja strategisia kyvykkyyksiä.

Digipaneelin toimikausi on kaksi vuotta. Paneelin työ tukee ministeriöiden digitoimiston työtä ja Suomen digitaalisen kompassin tavoitteiden saavuttamista. On tärkeää kuvitella tulevaisuutta ja tulevaisuuksia. Tulevaisuus ei vain tule, se tehdään. Tätä työtä on tarpeen tehdä julkisen ja yksityisen sektorin monialaisena yhteistyönä.

Tulevaisuuden rakennusaineiden osalta odotan innolla Digipaneelin avauksia ja suosituksia sekä vilkasta yhteiskunnallista keskustelua Suomen suunnasta!

Laura Eiro
osastopäällikkö, tieto- ja turvallisuusosasto