Hyppää sisältöön

Ilmastoriskien hallinnassa korostumassa turvallisuus ja talous

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2025 10.07
Tiedote

Eri puolilla Eurooppaa on viime vuosina jouduttu kohtaamaan yhä useammin ilmastonmuutoksen voimistamia sään ääri-ilmiöitä, joista aiheutuvat taloudelliset ja inhimilliset vahingot ovat jyrkässä kasvussa. Kevään aikana yhteistyötä ilmastoriskien hallinnassa tiivistetään sekä Suomessa että Euroopassa.

”Toistuvasti ylittyvät ennätykset mittaushistorian lämpimimmistä jaksoista niin maalla kuin merillä osoittavat, että samalla kun panostuksia ilmastonmuutoksen hillintään on jatkettava, on myös varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja riskeihin tehostettava laaja-alaisesti”, painottaa luonnonvaraneuvos Kirsi Mäkinen maa- ja metsätalousministeriöstä.  

Kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumispolitiikkaa koordinoiva maa- ja metsätalousministeriö asettaa laajapohjaisen valtioneuvostotason toimeenpanoryhmän tukemaan kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman (KISS2030) toimeenpanoa.

Ryhmän keskeisenä tehtävänä on myös vahvistaa sopeutumiseen liittyvien EU-aloitteiden kansallista valmistelua ja varmistaa niiden yhteensovittaminen kansalliseen työhön.

Toimeenpanoryhmään kutsutaan ministeriöiden lisäksi asiantuntijoita muista keskeisistä tahoista, kuten tutkimuslaitoksista ja valtion aluehallinnosta. Kytkentää kansalliselta tasolta alue- ja paikallistasolla tehtävään työhön ilmastoriskien hallitsemiseksi vahvistetaan erityisesti ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön koordinoiman kansallisen sopeutumisen missioverkoston kautta.

NOCCA 2025 kokoaa pohjoismaiset sopeutumisosaajat Rovaniemelle

Ratkaisuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin etsitään myös pohjoismaisesta yhteistyöstä. Osana Suomen puheenjohtajuuskautta Pohjoismaiden ministerineuvostossa järjestämme 14.−15.5.2025 Rovaniemellä järjestyksessään jo seitsemännen pohjoismaisen ilmastonmuutokseen sopeutumiskonferenssin (Nordic Conference on Climate Change Adaptation, NOCCA).

Konferenssin pääteema on tänä vuonna sopeutumisen rajat, joita tarkastellaan erityisesti ekosysteemien, elinkeinojen ja yhteisöjen näkökulmista. NOCCA tarjoaa ilmastoriskien hallinnan parissa työskenteleville tutkijoille, asiantuntijoille ja käytännön toimijoille mahdollisuuksia verkostoitua ja jakaa tietoa sopeutumisen haasteista ja uusista ratkaisuista.

Ehdotuksia konferenssiohjelmaan voi jättää 13.2. asti. Tieteellisten abstraktien lisäksi ohjelmaan toivotaan näkökulmia myös käytännön sopeutumistyön parissa työskenteleviltä. Ilmoittautuminen avautuu helmikuun aikana nocca2025.fi -sivustolla.

Ilmastoriskien hallintaan valmisteilla uusia keinoja myös EU-tasolla

Ilmastoriskien hallinta on keskeinen osa joulukuussa työnsä aloittaneen komission pyrkimyksiä turvata hyvinvointia, kilpailukykyä ja turvallisuutta EU:ssa. Komissiolta odotetaan jo kesään mennessä ehdotusta EU:n vesiresilienssistrategiaksi. Strategialla vastataan osaltaan Eurooppaa koetelleisiin tulviin, kuivuuteen ja veden niukkuuteen, sillä sen tavoitteena on varmistaa veden saannin ja hallinnan kestävyys ilmaston vaihtelulle ja muille uhkille.

Lisäksi komission johdolla on juuri käynnistynyt uuden, EU:n laajuisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu. Suunnitelmalla haetaan konkreettisia keinoja ilmastokestävyyden ja varautumisen vahvistamiseksi hallinnon, työkalujen ja rahoituksen keinoin.

Sopeutumissuunnitelmaa valmistellaan komission ilmastopääosaston johdolla, yhteistyössä useiden muiden pääosastojen sekä jäsenvaltioiden kanssa. Suomi osallistuu valmistelutyöhön aktiivisesti.

Tärkeää on varmistaa, että EU-tason politiikka tukee kansallista ja alue- sekä paikallistason työtä jäsenmaissa, huomioiden eri maiden olosuhteet ja erityispiirteet. Suomen pitkästä kokemuksesta kansallisen tason sopeutumistyössä voi tarjota hyödyllisiä näkökulmia myös EU-tason sopeutumispolitiikan kehittämiseen.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on aktiivista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumista, ennakointia ja riskienhallintaa.

  • Jotta riskejä ilmastonmuutoksen vaikutusten aiheuttamille vahingoille voidaan vähentää, on niin yksilöiden, yritysten ja yhteisöjen kuin yhteiskunnan eri toimijoiden tärkeää ja järkevää varautua ennalta.

  • Sopeutuminen ja varautuminen ilmastonmuutokseen vahvistaa hyvinvointia, infrastruktuurin ja rakennetun ympäristön kestävyyttä sekä taloudellisen toiminnan edellytyksiä.

  • Suomen Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma (KISS2030) ohjaa kansallista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumista. MMM koordinoi suunnitelman toimeenpanoa.

  • Lisäksi eri hallinnonaloilla ja toimialoilla on omia suunnitelmia ja ohjelmia, joiden avulla ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pyritään varautumaan ja riskejä ennakoimaan. 

Muualla verkossa:


Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2030
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan sopeutumistoimet
NOCCA2025
Sopeutumisen missio -verkosto (ely-keskus.fi)

Lisätietoja:

 

Kirsi Mäkinen
luonnonvaraneuvos
maa- ja metsätalousministeriö
0295 162 104
[email protected]

Jaana Kaipainen
neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö
0295 162 166
[email protected]  

EU ja kansainväliset asiat Hallinnonala Hallinto Ilmastonmuutos Kasvun kaava Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Maaseutu Metsät Ruoka ja maatalous Tulvat Tutkimus ja kehittäminen Varautuminen Vesi Ääri-ilmiöt