Hyppää sisältöön

Luomumaito vie julkista sektoria kohti 25 % luomutavoitetta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.6.2022 8.50
Uutinen

Luomu tuo kestävyyttä julkiseen ruokailuun, ja antaa erityisesti lisäarvoa kouluruokailuun. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään neljäsosa kouluruuasta on luomua. Oppilaita puhuttelee luomuun liittyvä ympäristöarvojen, maaperän, luonnon monimuotoisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kunnioittaminen. Luomumaito nostaa luomun käyttöastetta kouluruokailussa.

- Tavoitetta ei ole vaikea saavuttaa. Osuus mitataan käytettävien raaka-aineiden kilomääristä, jolloin muun muassa luomumaidon käyttäminen nostaa hyvin luomun käyttöastetta. Viime vuonna jo 28 prosenttia koulujakelutuetusta maidosta oli luomua, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras toteaa.

Luomu myös brändää maidon - joissakin kouluissa on havaittu, että maidonjuonnista jo luopuneet innostuvat siitä. Siihen on syynsä:

- Maidossa luomun ja tavanomaisen ero on iso. Kaikki luomulehmät laiduntavat, mikä on hyväksi sekä eläinten hyvinvoinnille että luonnon monimuotoisuudelle.

Entä mitä kuluttajat arvostavat omissa ostoksissaan? Luomun markkinaosuus kaupassa on 2,5 prosenttia. Osuus on korkeimmillaan lastenruuissa, peräti 24 prosenttia arvossa mitattuna. Top 5 -luomutuotteet kaupassa ovat banaani, kananmuna, maito, jauheliha ja kahvi. 

Luomu on vastaus kestävyyskriisiin

Luomu on oleellinen osa vastuullista ruuantuotantoa ja tärkeä osa ratkaisua isossa kestävyyskriisissä. Siksi luomulla on merkittävä rooli kouluruokailussa.

- Kouluruokailu on merkittävä volyyminsa kautta. Lisäksi sillä on merkittävä ruokakasvatuksellinen rooli tulevaisuuden kuluttajien kasvattamisessa, sanoo Lamminparras.

Luomu yhdistää ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat ja korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille sekä kuluttajien toiveet korkealaatuisista ja luonnollisista tuotteista. Luomun lisäarvo on ympäristöarvojen, maaperän ja luonnon monimuotoisuuden sekä eläinten hyvinvoinnin kunnioittamista. Nämä asiat puhuttelevat oppilaita.

Luomutuotanto on koko vastuullisen ruuantuotannon keihäänkärki. Luomussa noudatetaan tiukkoja ehtoja, mikä pakottaa innovoimaan uusia menetelmiä, joita muutkin voivat omaksua, Lamminparras toteaa. 

Hän kannustaa aina kertomaan asiakkaalle luomusta. 

- Luomusta viestiminen on tärkeää. Luomun lisäarvo toteutuu, vaikka sen tarjoamisesta ei kerrottaisikaan, mutta siitä kertominen parantaa asiakaskokemusta, Lamminparras toteaa.

Lisätietoja:

Lukuvuoden 2022-2023 koulujakelutuet julkaistaan kesäkuun 2022 aikana.

Lisätietoa koulujakelutuesta: https://www.ruokavirasto.fi/yhteisot/tuet-ja-kehittaminen/koulujakelutuet/ 

Kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa, p. 029 5162 260

Marinin hallitusohjelmassa linjattiin laadittavaksi kouluruuan kehittämisohjelma. Ohjelman keskeinen tavoite on lisätä kouluruuan arvostusta ja kouluruokailuun osallistumista sekä kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä. Ohjelmassa etsitään ratkaisuja, joiden pohjalta välipala voidaan tuoda osaksi kouluruokaa jokaiseen kouluun. Lisäksi ohjelmalla pyritään parantamaan kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta ja kehittämään tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua. Ohjelma kattaa peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailuun liittyvät teemat. Ohjelman laadintatyö tulisi olla valmis lokakuussa 2022 ja työssä on kuultava myös oppilaita.

Ruoka ja maatalous