Hyppää sisältöön

Naapurissasi voi asua EU-päättäjä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2024 10.44
Uutinen

Kesäkuussa valitaan uudet edustajat Euroopan parlamenttiin, mutta tiesitkö että paikallisia EU-päättäjiä löytyy myös lähes jokaisesta kunnasta? Suomen 53 Leader-ryhmän hallituksissa toimii noin tuhat aktiivista päättäjää. EU:n maaseuturahoituksesta päätökset tehdään paikallisesti, ja sillä on vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja aluetalouteen.

EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen avulla kehitetään jäsenmaiden maaseutua ja maataloutta. Päätökset rahoituksen käytöstä tehdään lähellä kansalaisia kunnissa, ely-keskuksissa ja paikallisen kehittämisen Leader-ryhmissä. Leader-ryhmien hallituksen jäsenet edustavat aluettaan, ja hallituksessa ovat tasapuolisesti edustettuna paikallinen julkinen hallinto, paikalliset yritykset ja yhdistykset, sekä alueen asukkaat. 

”Leader-toiminnan periaate on, että alueen asukkaat ja toimijat toteuttavat hankkeita omien ideoidensa pohjalta ja hakevat niihin rahoitusta. Päätökset Leader-ryhmien rahoitettavista hankkeista tekevät paikalliset ihmiset, jotka ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija ja Leader-vastaava Laura Jänis.
 
Leader-toiminta tuo EU:n lähemmäs meitä kaikkia myös kansainvälisten hankkeiden ja tekijöiden kautta. Euroopan 3 000 Leader-ryhmää muodostavat laajan paikallisten toimijoiden verkoston

 
EU:n maaseuturahoituksella vaikutuksia hyvinvointiin ja aluetalouteen


EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella turvataan kansalaisille ruoka, viljelijöille kohtuullinen elintaso, edistetään ympäristö- ja ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja tehdään maaseudusta hyvä paikka asua ja yrittää. Toimilla on merkittäviä vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja taloudellisia kerrannaisvaikutuksia aluetalouteen.

Kaudella 2014–2022 yritys- ja hankerahoitukselle asetetut tavoitteet ylitettiin. Lähes 6 500 yritystä perustettiin tai olemassa olevat yritykset kehittivät toimintaansa. Yritysrahoituksen vajaan 300 miljoonan euron rahoituksella saatiin aikaan noin 1,5 miljardin euron kokonaisinvestoinnit kauden aikana. 

Hyvinvointia edistäviä liikuntapaikkoja on rahoitettu eniten EU:n maaseuturahoituksella Suomessa vuosina 2014-2020. Yhteensä on rahoitettu 1683 toiminnallista ja investointihanketta vuosien 2014-2020 aikana. Urheilukenttiä ja ulkoilureittejä on kunnostettu ja kehitetty sekä rakennettu täysin uusia frisbeegolf-ratoja, skeittiparkkeja ja kuntoportaita paikallisten toimijoiden aktiivisuuden avulla. Iso osa liikuntaan liittyvistä hankkeista on Leader-ryhmien rahoittamia ja niiden toteutuksessa talkootyö on avainasemassa.

pumptrack-rata

Tämäkin pumptrack-rata on rahoitettu EU:n maaseuturahoituksella Leader-ryhmän kautta.
 
Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta, jolla halutaan muistuttaa EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen merkityksestä ja paikallisesta päätöksenteosta rahoituksen myöntämisessä. Juhlitaan paikallisia EU-päättäjiä ja yhteistyötä yli rajojen Eurooppa-päivänä 9.5.!

Tutustu tarkemmin Leader-toimintaan maaseutu.fi-sivustolla.