Nuorten ympäristöhuippukokouksessa kerättiin nuorten näkemyksiä tulevaisuuden kestävästä ruokajärjestelmästä
Maa- ja metsätalousministeriö oli mukana 26. lokakuuta järjestetyssä Nuorten ympäristöhuippukokouksessa, jossa jopa 400 nuorta eri puolilta Suomea jakoivat näkemyksiään kestävämmästä tulevaisuudesta. Ministeriö järjesti tapahtumassa työpajan yhteistyössä Maaseutuverkoston ja Greenpeace Suomen kanssa kerätäkseen nuorten ajatuksia tulevaisuuden kestävästä ja kannattavasta ruokajärjestelmästä.
Nuorten ympäristöhuippukokous, jonka järjestämisestä vastasi Valtioneuvoston kanslian Nuorten luonto- ja ilmastoryhmä NUOLI, järjestettiin Espoossa Nuuksion kupeessa Suomen luontokeskus Haltiassa 25.–26.10. Tapahtuma kokosi yhteen jopa 400 nuorta eri puolilta Suomea. 11–29-vuotiaat nuoret pääsivät tapahtumassa muun muassa osallistumaan erilaisiin työpajoihin ajankohtaisista ympäristöteemoista ja vaikuttamaan tapahtumassa tehtävään nuorten julkilausumaan. Julkilausuma osoitetaan Suomen hallitukselle ja se pohjautuu tapahtuman kolmeen pääteemaan: metsät ja biodiversiteetti, kestävä ruokajärjestelmä sekä hyvä elämä planeetan rajoissa.
Maa- ja metsätalousministeriö oli mukana Nuorten ympäristöhuippukokouksessa järjestämässä työpajaa, jossa yli 100 nuorta pääsi unelmoimaan ja pohtimaan yhdessä, millainen on tulevaisuuden kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä.
Nuorten keskusteluissa korostuivat tietoisuuden ja läpinäkyvyyden merkitys rakentaessa reilua ja oikeudenmukaista ruokajärjestelmää, joka huomioi niin tuottajat, kuluttajat kuin eläimetkin. Tärkeänä pidettiin kotimaista, ympäristöystävällistä ja ravitsevaa lähiruokaa, kasviperäisen ruuan tuotannon ja kulutuksen lisäämistä, ruokahävikin vähentämistä sekä kiertotalouden edistämistä.
Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia rakentuu laajasti osallistaen
Nuorten ympäristöhuippukokouksen työpajan tuloksia hyödynnetään Petteri Orpon hallituksen vuoteen 2040 ulottuvan ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian valmistelutyössä. Strategian tavoitteena on luoda yhteinen näkemys taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästä ruokajärjestelmästä.
Ennen varsinaista strategiatyötä ministeriö haluaa muodostaa tilannekuvan siitä, mitä nuoret ajattelevat ruuantuotannon tulevaisuudesta. Nuorten osallistaminen on maa- ja metsätalousministeriölle tärkeää, sillä tällä tavoin nuorten ajatukset ja toiveet tulevat esiin, näkee työpajan järjestämisestä vastannut maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Anni Savikurki.
”Oli hienoa nähdä, miten innostuneesti nuoret ottivat kantaa ja toivat rohkeasti esiin näkemyksiään ja mielipiteitään. Työpajan järjestäminen yhteistyössä Greenpeace Suomen ja Maaseutuverkoston kanssa onnistui erinomaisesti, sillä tämän myötä erilaiset näkökulmat yhdistyivät nuorten keskusteluissa. Erityisen ilahduttavaa oli myös se, että ministeriön harjoittelijat pääsivät fasilitoimaan työpajaa, mikä mahdollisti osaltaan aidosti nuorilta nuorille -keskustelun”, jatkaa Savikurki.
Strategiaprosessi on avoin ja osallistava. Ruokastrategiaa tehdään asiantuntijayhteistyönä ja laajasti sidosryhmiä osallistaen vuoden 2025 aikana ja se valmistuu joulukuussa 2025.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Anni Savikurki, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 171
Erityisasiantuntija Elina Ovaskainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2180
Sähköpostiosoitteet ovat mallia [email protected]
Maa- ja metsätalousministeriön korkeakouluharjoittelijat kirjoittivat Nuorten ympäristöhuippukokouksesta myös blogiin. Lue kirjoitus MMM:n blogista.