Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Mediataitoviikkoa vietetään 4.-10. helmikuuta

Opetus- ja kulttuuriministeriö 4.2.2013 10.26
Uutinen

Ensimmäistä valtakunnallista Mediataitoviikkoa vietetään helmikuun alussa. Mediataitoviikko jatkaa aiemmin vietetyn Tietoturvaviikon perinteitä, mutta laajentaa näkökulmaa kattamaan useampia lasten ja nuorten mediakulttuurin teemoja. Tänä vuonna viikon pääteemana ovat oikeudet ja velvollisuudet netissä.

Mediataitoviikkoa vietetään 4.-10. helmikuuta, samaan aikaan kuin Sanomalehtien liiton Sanomalehtiviikkoa. Uusi konsepti tarjoaa mm. kouluille mahdollisuuden käsitellä teemaviikolla muutakin mediaa internetin lisäksi. Mediataitoviikko kytkeytyy myös kansainväliseen Safer Internet Day -teemapäivään.

Mediataitoviikolla halutaan vahvistaa lasten ja nuorten mediataitovalmiuksia, kannustaa vanhempia keskustelemaan mediankäytöstä kotona sekä antaa kouluille mahdollisuus mediakasvatuksen kehittämiseen.

Mediataitoviikkoa koordinoi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus. Mediataitoviikko syntyy järjestöjen, palveluntarjoajien, valtionhallinnon organisaatioiden ja media-alan yritysten yhteistyössä.

Luvassa vinkkejä, viihdettä ja virtuaalinen vanhempainilta

Tänä vuonna Mediataitoviikon pääteema on netinkäyttäjän oikeudet ja velvollisuudet. Viikon aikana aihetta käsitellään mm. kouluissa, kirjastoissa, nuorisotaloilla, sosiaalisessa mediassa, chateissa, televisiossa ja radiossa.

Mediataitoviikolla pohditaan, miten toiset netinkäyttäjät huomioidaan ja miten omaa yksityisyyttä voi suojella. Mediataitoviikon jokaisena arkipäivänä julkaistaan suositun sarjakuvataiteilijan sarjakuva netinkäyttäjän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Tiistaina 5.2. järjestetään pienten lasten vanhemmille suunnattu virtuaalinen vanhempainilta, jossa keskustellaan mm. vanhempien käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Asiantuntijoille voi lähettää kysymyksiä chatissa.

Mediataitoviikolla julkaistaan myös päivitetty versio nuorille suunnatusta netiketistä. Se koostuu viidestä teemasta: muiden huomioiminen, yksityisyyden suojaaminen, luotettavuuden arvioiminen, sisällön tuottaminen ja netinkäytöstä keskusteleminen
Netiketti pohjautuu mm. YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Netiketti uudistettiin yhteistyössä nuorten, palveluntarjoajien ja mediakasvatuksen ammattilaisten kanssa.

Netiketti julkaistaan myös sarjakuvien muodossa. Netikettiin pohjautuvat viisi sarjakuvaa julkaistaan Mediataitokoulussa ja Mediataitoviikon Facebook-sivulla. Sarjakuvien takaa löytyy joukko tunnettuja nuoria sarjakuvataiteilijoita.

Linkkejä ja lisätietoja

Palaa sivun alkuun