Hyppää sisältöön

Ministeri Bergqvist suomalaisen huippu-urheilun tilasta ja kehittämisestä: eri vaihtoehtojen arviointi on käynnissä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2024 17.34
Uutinen

Suomalaisen huippu-urheilun kansainvälinen kilpailukyky on heikentynyt merkittävästi 2000-luvulla. Vuonna 2010 ministeriön asettaman työryhmän suositusten pohjalta käynnistettiin huippu-urheilun muutoshanke (HUMU), jonka tavoitteena oli määrittää ja konkretisoida toimenpiteet menestyksen parantamiseksi.

Työn seurauksena Suomen Olympiakomiteaan perustettiin huippu-urheiluyksikkö, joka aloitti toimintansa – kattaen myös paralympiaurheilun – tammikuussa 2013. Julkiset lisäpanostukset huippu-urheiluun ovat olleet yli kymmenen vuoden ajan merkittäviä, mutta mittavista talous- ja henkilöresursseista huolimatta tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi.

Vuonna 2021 opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi suomalaiselta ja kansainväliseltä tutkijaryhmältä arvioinnin suomalaisen huippu-urheilun tilasta ja kehitystarpeista. Arviointiryhmä julkaisi loppuraporttinsa kesäkuussa 2022. Ministeriön näkemyksen mukaan raportissa esitettyjä keskeisiä toimenpidesuosituksia ei ole kuitenkaan merkittävässä määrin toimeenpantu käytännössä.

Raportin mukaan Suomessa huippu-urheilun määritelmä ja terminologia ovat olleet epäselviä, samoin sen strategia, tavoitteet ja vastuunjaot. Ministeriön osalta raportissa huomautetaan, että huippu-urheilun saavutetuilla tuloksilla ei ole ollut vaikutusta julkisen rahoituksen vuotuiseen määrään. Raportissa myös todetaan, että huippu-urheilun johtamismalli Suomessa poikkeaa kansainvälisistä verrokkimaista, sillä vastuu on jaettu julkisen vallan ja kansalaistoimijoiden kesken. 

Suomen Olympiakomitealla on ministeriön kanssa sovitun tavoiteasiakirjan nojalla ollut valta ja vastuu huippu-urheilun ohjauksesta, strategiasta ja toimenpiteistä sekä osittain myös julkisten resurssien kohdentamisesta huippu-urheiluun.

Ministeriö on syksyn aikana kuullut ja kuuntelee esityksiä huippu-urheilumenestyksen parantamiseksi. Perehtyminen ja eri vaihtoehtojen arviointi on parhaillaan käynnissä.  Tässä hyödynnetään niin huippu-urheilun ja parahuippu-urheilun ulkoisia arviointeja kuin Olympiakomitean yhteenvetoa olympiadista, sekä muuta aineistoa. Edellä mainittujen pohjalta ministeriö päättää loppuvuoden aikana toimenpiteistä, joilla suomalaisen huippu-urheilun suunta saadaan käännettyä nousuun.

"Keskustelu suomalaisesta huippu-urheilusta käy vilkkaana, ja näen tilanteen mahdollisuutena tehdä pitkäjänteistä kehittämistyötä ja parannuksia. Valmistelemme ministeriössä mallia, joka palvelee huippu-urheilua ja huippu-urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Valmistelu pohjautuu tietoon ja aiempiin kokemuksiin, sillä rajalliset resurssit on kohdistettava vaikuttaviin toimenpiteisiin", toteaa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Lisätietoja: erityisavustaja Silja Borgarsdóttir Sandelin, p. 0295 160 152

Huippu-urheilu Suomessa: Kansainvälinen ulkoinen arviointi (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2022:45)

Mistä teitä paraurheilijoita aina pulpahtelee? – Paraurheilun organisoituminen ja tila Suomessa 2024 (Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 2024:3)