Hyppää sisältöön

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta tiedottaa
Kansalaisyhteiskunta on arvokas kumppani kunnille ja hyvinvointialueille

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2024 13.39
Tiedote

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE korostaa demokratian ja osallisuuden merkitystä kunnissa ja hyvinvointialueilla. KANE on asettanut tuleviin alue- ja kuntavaaleihin neljä tavoitetta, joilla kunnat ja hyvinvointialueet voivat syventää yhteistyötään kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan tavoitteena on, että kunnat ja hyvinvointialueet tukevat järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa jatkossakin, ja vahvistavat sitä kautta kuntien ja alueiden kasvua, kulttuuria ja kestävyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat ja hyvinvointialueet ottavat kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten kehittämisen ja kehittymisen seurannan osaksi strategioitaan. 

– Elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on vetovoimatekijä, ja ennalta ehkäisevä toiminta luo myös säästöjä ja kriisinkestävyyttä, neuvottelukunnan puheenjohtaja Taina Susiluoto muistuttaa. – Kuntien ja hyvinvointialueiden suora ja epäsuora tuki järjestöille vivuttaa myös vapaaehtoistoimintaa, joka tuottaa tutkitusti yhteistä hyvää kaupungeista harvaan asutuille alueille.

Järjestöyhteistyö lisää osallisuutta

Järjestö- ja vapaaehtoistoiminta on tapa vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Avoin hallinto ja lähidemokratia ovat avainasemassa osallisuuden edistämisessä, mitä KANE korostaa vaalitavoitteissaan. Demokratiaan kasvetaan, ja siksi kuntien ja hyvinvointialueiden pitää panostaa demokratiakasvatukseen läpi elämänkulun. Järjestöissä opitaan myös monia hyödyllisiä kansalaistaitoja yhteisön tuella. 

Osallisuus kiinnittää ihmisiä osaksi yhteiskuntaa ja lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. KANE kehottaa pitämään huolta osallisuusrakenteista ja kannustaa monialaiseen yhteistyöhön.

– Kansalaisyhteiskunta on kunnille ja hyvinvointialueille monella tavalla arvokas kumppani: vapaaehtoistoiminta lisää osallisuutta ja tukee varautumista, järjestöt ovat osa vaikuttavaa yhteisötaloutta, ihmisten arkea lähellä olevat järjestöt kannattaa ottaa mukaan EU:n rahoittamiin yhteisöllisiin hankkeisiin, neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Virpi Dufva luettelee.   

KANE kehottaa puolueita monimuotoisuuteen alue- ja kuntavaalien ehdokasasettelussa ja muistuttaa, että ehdokkailla on erityinen vastuu dialogista ja demokraattisista kohtaamisista. Rakentava ilmapiiri ruokkii luottamuksen lisäksi myös äänestysaktiivisuutta ensi kevään kaksoisvaaleissa.  

Oikeusministeriön yhteydessä toimivan kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan tehtävänä on muun muassa edistää hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta sekä parantaa kansalaisyh-teiskunnan toimintaedellytyksiä. KANE koostuu kansalaisyhteiskunnan, tutkimuksen, elinkeinoelämän sekä ministeriöiden ja muiden viranomaisten edustajista.

Lisätietoja:
Neuvottelukunnan puheenjohtaja, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, puh. 050 331 9832, [email protected] 
Neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva, puh. 050 365 4664, [email protected] 

KANEn tavoitteet alue- ja kuntavaaleihin 2025
KANE oikeusministeriön verkkosivuilla