Hyppää sisältöön

Nästan alla rekommendationer i samband med naturkatastrofen i Asien har genomför

justitieministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2006 11.34
Pressmeddelande -

Statsrådet behandlade i dag rapporten och rekommendationerna från den undersökningskommission som tillsattes för att undersöka naturkatastrofen i Asien 2004 och fattade beslut om vilka åtgärder som skall vidtas med anledning av dem. Statsförvaltningen har redan genomfört största delen av rekommendationerna. Syftet med åtgärderna är att skapa beredskap för motsvarande katastrofer i framtiden.

Undersökningskommissionen för storolyckor, som leddes av Martti Ahtisaari, lämnade i juni 2005 en undersökningsrapport som innehöll ett flertal rekommendationer till åtgärder. Utifrån rekommendationerna började statsförvaltningen utveckla en modell för den statliga krisledningen. Modellen ingår även i det förslag till strategi för tryggande av samhällets livsviktiga funktioner som utarbetats av förvaltningsområdena gemensamt. Statsrådet har för avsikt att fatta ett principbeslut om saken så snart som möjligt.

Efter tsunamikatastrofen har krisberedskapen inom statsförvaltningen avsevärt förbättrats. På hösten 2005 infördes ett jour- och larmsystem som omfattar samtliga förvaltningsområden och ett specialskyddat kommunikationsnät. Statsledningen har en ledningscentral till sitt förfogande för ledning av både undantagsförhållanden och exceptionella situationer som naturkatastrofen i Asien.

Varje ministerium och dess förvaltningsområde har en beredskapsplan som beredskapscheferna har sett över. Samverkan mellan ministerierna säkras vid beredskapschefernas möten, där bl.a. de olika ministeriernas beredskapsplaner sammanjämkas. Vidare har beredskapsövningar hållits och nyckelpersonal utbildats.

Webbkommunikationen har förbättrats på många sätt. En telefontjänst har även upprättats för medborgarna. Den användes på våren 2006 för information om fågelinfluensan.

Också det nordiska samarbetet och EU-samarbetet har stärkts inför eventuella kommande undantagsförhållanden. Kapacitet finns för flygevakuering och läkargrupper kan snabbt larmas till olycksområdet.

Statsrådet beslutade vidare att ännu inte genomförda projekt som ingår i åtgärdsrekommendationerna skall fortsätta. Justitieministeriet fortsätter beredningen av ett förslag till beredskapslag, revideringen av lagen om paketresor och bedömningen av behovet av ändringar i lagstiftningen om skydd av persondata. Inrikesministeriet utvecklar verksamheten för identifiering av offer och utreder möjligheterna för att snabbt kunna ta i bruk Finnrescueforce, som är specialiserad på att spana efter och rädda försvunna personer. Försvarsministeriet utreder å sin sida anskaffningen av tung lufttransportkapacitet och väger i sitt arbete in möjligheten att utnyttja kapaciteten för evakuering och ambulansflygningar.

Social- och hälsovårdsministeriet förbättrar det psyksociala stödet till offren och de anhöriga och utreder hur försörjningen skall tryggas för dem som råkat ut för en katastrof. Kommunikationsministeriet fortsätter utvecklingen av ett varningssystem för naturkatastrofer. Centralen för undersökning av olyckor följer genomförandet av åtgärdsrekommendationerna.

Ytterligare upplysningar:
regeringsrådet Mirja Kurkinen, justitieministeriet, tfn 09–160 67 621

Leena Luhtanen