Hyppää sisältöön

Vankiloille tietojesaantioikeus salaisista oikeudenkäyntiasiakirjoista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2006 11.16
Tiedote -

Vankiloille annettaisiin mahdollisuus saada tuomioistuimilta tietoja oikeudenkäyntiasiakirjoista tietyissä tilanteissa silloinkin, kun ne on määrätty salassa pidettäviksi. Hallituksen esityksen mukaan tiedot voitaisiin luovuttaa vain silloin, kun ne ovat välttämättömiä vankilassa järjestettävien, vakavien väkivalta- tai seksuaalirikollisuuden ehkäisyyn tähtäävien toimintaohjelmien toteuttamisessa.

Hallitus hyväksyi esityksen sisällön tänään. Tasavallan presidentti antanee esityksen eduskunnalle perjantaina. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan kuin uusi vankeuslaki eli lokakuun alusta tänä vuonna.

Oikeudenkäyntiasiakirjojen tietoja tarvitaan suunniteltaessa ja toteutettaessa vakaviin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistyneille järjestettäviä toimintaohjelmia. Ohjelmien avulla pyritään vaikuttamaan tuomittujen käyttäytymiseen ja ehkäisemään heitä syyllistymästä uudelleen rikoksiin.

Salassa pidettäviä tietoja saisivat käsitellä vain ne Vankeinhoitolaitoksen virkamiehet, joiden virkatehtävien hoito sitä välttämättä edellyttää. Heitä olisivat ne vankiloiden psykologit, sosiaalityöntekijät ja erityisohjaajat, jotka huolehtivat toimintaohjelmien läpiviennistä ja tarvitsevat objektiivista tietoa ohjelmaan osallistuvan henkilön rikoksen luonteesta ja rikokseen johtaneista syistä.

Luovutettuja tietoja ei koottaisi rekisteriin, vaan ne hävitettäisiin välittömästi käytön jälkeen. Uhrin asema säilyisi suojattuna, sillä ennen asiakirjan lähettämistä tuomioistuimet poistaisivat niistä uhria koskevat yksityiskohtaiset tunnistetiedot. Tiedot asianosaisten iästä, sukupuolesta ja mahdollisesta sukulaisuussuhteesta rikoksentekijään voitaisiin kuitenkin luovuttaa toimintaohjelmien toteuttamisen suunnitteluun osallistuville Vankeinhoitolaitoksen virkamiehille.

Lisätietoja:
hallitussihteeri Anne Hartoneva, puh. (09) 1606 7578
sähköposti: [email protected]